Najnovije vesti

3 PITANJA OTKRIVAJU DA LI STE GENIJALNI! Test inteligencije koji DELUJE LAKO! Za tren oka ćete POGREŠITI: Malo ko može da ga reši!
Foto: Profimedia

3 pitanja otkrivaju da li ste genijalni

3 PITANJA OTKRIVAJU DA LI STE GENIJALNI! Test inteligencije koji DELUJE LAKO! Za tren oka ćete POGREŠITI: Malo ko može da ga reši!

Zanimljivosti

Test kognitivne refleksije (CRT), poznat i kao najkraći test inteligencije na svetu, tvrdi da su potrebna samo tri pitanja da bi se utvrdilo da li ste genije.

Ovaj jednostavan test je 2005. godine razvio psiholog sa Prinstona Šejn Frederik, a procenjuje vašu sposobnost da lagano i racionalno obrađujete informacije, umesto da donosite brze zaključke.

Zagonetka, mozgalica, Razmišljanje
foto: Profimedia

- Da biste uspeli u ovom testu kognitivne refleksije, morate da odvojite vreme za dobro razmislite pre nego što vas intuicija povuče da odgovorite - kažu na portalu "IFL Science".

Pre nego što odgovorite na tri pitanja, treba da znate da će vam se isprva učiniti veoma laka, ali nisu ni najmanje. Studija iz 2005. pokazala je da studenti koji pohađaju neke od najprestižnijih univerziteta - Harvard i Jejl, nisu uspeli da tačno odgovore na sva tri ova pitanja - aamo 17 odsto je imalo savršen rezultat.

Ovo su pitanja:

  1. Palica i lopta za bejzbol koštaju ukupno 1.10 dolara. Palica košta 1 dolar više od lopte. Koliko košta lopta?
  2. Ako je 5 mašina potrebno 5 minuta da naprave 5 delova, koliko bi vremena trebalo 100 mašina da naprave 100 delova?
  3. U jezeru su lokvanji. Svakog dana se njihova širina udvostruči. Ako za 48 dana prekriju celo jezero, koliko je lokvanjima potrebno da prekriju pola jezera?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja