MAČAK SE POSLE 4 GODINE VRATIO KUĆI Prešao više od 400 kilometara: Osvanuo snimak susreta sa ljubimcem (VIDEO)
Foto: screeenshot/youtube/sunday world

MAČAK SE POSLE 4 GODINE VRATIO KUĆI Prešao više od 400 kilometara: Osvanuo snimak susreta sa ljubimcem (VIDEO)

Zanimljivosti -

Porodica Smit iz okruga Daun u Severnoj Irskoj odavno je izgubila svaku nadu da će ponovo videti svog mačora Blueberija. Ipak, više od četiri godine nakon što je nestao, ljubimac Smitovih pronađen je u Golveju u Irskoj.

Četiri godine nakon što je porodica Smit odustala od potrage za svojim mačkom, stigao je poziv: „Imamo vašeg Bluberija“.

Voljeni crni mačak koji je nestao u novembru 2019. godine iz porodične kuće u Bangoru, u okrug Daun, na obali Severne Irske, pojavio se prošle nedelje u okrugu Golvej u Irskoj.

Meštanin jednog sela nadomak irskog grada Golveja primetio je ispred supermarketa mačka koji je delovao bolesno pa ga je odneo kod lokalnog veterinara 6. februara.

„Imao je mačji grip. Bio je veoma poslušan, ali i veoma druželjubiv. Malo je bolovao i bio napet, ali je ipak želeo pažnju ljudi“, rekla je Rejčel Rasel, veterinarska sestra koja je negovala Bluberija.

Mačka je imala čip, ali pretraga baze podataka o kućnim ljubimcima u Irskoj nije dala rezultat. Veterinari su zatim proverili bazu Europetneta, koja pokriva 26 evropskih zemalja, i pronašli su podudaranje u Velikoj Britaniji.

Saznali su da se mačak zove Bluberi (na engleskom borovnica), da ima 10 godina i da je svoju odiseju započeo četiri godine ranije, na mestu udaljenom više od 400 kilometara.

Smitovi nisu očekivali poziv da je njihov ljubimac pronađen.

„Prihvatili smo činjenicu da je on zauvek otišao, ali je onda moja mama primila poziv od nekoga sa juga“, objasnila je Hana Smit u izjavi za Belfast telegraf.

Smitovi su ove nedelje vratili svog ljubimca kući. „Još uvek smo u šoku. Ovo je jednostavno briljantno. Prepoznao nas je“, naglasila je Hana Smit.

Libi Porter, koja pomaže u vođenju grupe za spasavanje i vraćanje kućnih ljubimaca u severnom Daunu, rekla je da je priča pokazala važnost čipovanja kućnih ljubimaca i ažuriranja podataka.

„Imali smo primere kućnih ljubimaca koji su se pojavili posle dve godine. Ovo je definitivno mnogo bolje od toga“, poručila je Porterova.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track