PROMENE UKAZUJU NA ZDRAVSTVENE PROBLEME: Evo šta jezik može da nam kaže o našem zdravlju
Foto: Profimedia

Obratite pažnju

PROMENE UKAZUJU NA ZDRAVSTVENE PROBLEME: Evo šta jezik može da nam kaže o našem zdravlju

Život -

Da li imate naviku da dok perete zube u ogledalu pogledate i jezik? Promene na njemu mogu ukazati na neke zdravstvene probleme, ali i mogu biti indikator loše higijene.

Jezik je mišić smešten u usnoj duplji i obavlja niz značajnih funkcija. To su govor, žvakanje, sisanje, gutanje i prenošenje utisaka u centralni nervni sistem. Jezik zdrave osobe je ružičast, gladak i sjajan, presuvčen tankim beličastim slojem. Njegova sluzokoža je građena od ćelija koje se brzo obnavljaju. Osobe u čijoj ishrani preovladavaju kuvana jela koja nisu abrazivna i ne sadrže previše vlakana imaju jezik svetlije boje od onih koji jedu više žitarica, voća i mesa. Ružičasta nijansa jezika može da varira, u zavisnosti od ishrane koja je prisutna.

Povišena temperatura, gljivična ili virusna oboljenja, nedostatak vitamina B12 i gvožđa, kao i neke druge tegobe, manifestuju se u promeni boje jezika.

Normalan jezik

Ima ružičastu boju sa mnoštvom malih bradavica (čulnih pupoljaka). Pri rođenju, on je gladak, a vremenom se na njemu mogu stvoriti brazde i nabori. Kod nekih ljudi bradavice su jako izražene, ali to nije razlog za zabrinutost.

Foto: Shutter
Foto: Shutter

Beli sloj

Ako je lepljiv i prekriven belim slojem kao i teško pokretljiv, onda je to posledica otežanog obnavljanja ćelija sluzokože jezika. Oralna sluznica se stalno obnavlja u dubljim strukturama, pri čemu površinske ćelije konstantno odumiru i delovanjem mehaničkog trenja se odstranjuju. Kada je ovaj proces poremećen, dolazi do nagomilavanja ćelija na površini jezika i obrazovanja belog sloja. Najčešći uzroci su povišena temperatura kao i oslabljen imuni sistem. Ove smetnje mogu ukazivati i na želudačne i crevne bolesti kao i na nepravilnu ishranu. Problem skidanja nagomilanog belog sloja se rešava četkanjem jezika četkicom za zube.

Tamna boja

Ako na jeziku primećujete bradavice, koje su tamne, izdužene i bolne na dodir, to nastaje po istom principu kao i beli sloj, samo što naslage brzo poprimaju smeđu do tamnu boju. Razlog tome može ležati u duvanskom dimu (ukoliko je osoba pušač) ili u bakterijama, koje u svom metabolizmu proizvode tamno obojena jedinjenja. Tamnu obojenost jezika ne treba povezivati sa gljivičnim oboljenjima. Dovoljno je četkicom za zube skinuti tamni sloj ili koristiti specijalna sredstva za ispiranje usne duplje.

Suv jezik

Nema sjaja i lepljiv je. Uglavnom nastaje kao posledica uzimanja antidepresiva ili diuretika. Može se javiti kod osoba koje spavaju otvorenih usta. Takođe može ukazati na dehidrataciju organizma i poremećen rad pljuvačnih žlezda. Ako vas osećaj suvog i lepljivog jezika ne napušta duže vreme, bilo bi dobro da posetite lekara.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jezik posut mrljama

Bele mrlje rasute po jeziku nestaju kada ih sastružemo. Iako nestaju, ne treba ih potcenjivati jer mogu biti posledica gljivice iz roda Candida i najčešće se javljaju posle terapije antibioticima. Leče se lekovima protiv gljivica.

Geografski jezik

Ukoliko je jezik prošaran crvenim mrljama koje imaju izražene bele ivice i površine podsećaju na geografsku kartu onda imate baš takav jezik – geografski. Mrlje nemaju stalan oblik, već se pomeraju, spajaju i razdvajaju. Ovakva promena zna da uplaši, ali je u suštini bezopasana i ne zahteva lečenje. Uzrok nastanka ovih mrlja je nepoznat, a one spontano nestaju posle određenog vremena.

Beli mehurići

Mehurići koji mogu izrasti na jeziku i iz kojih izlazi providna tečnost su simptom infekcije virusom herpesa. Najčešće se primećuje kod dece, vrlo je bolno i praćeno visokom temperaturom. Zahteva posetu lekaru.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Afte

Mogu da se jave na više mesta na jeziku, svetle su, okrugle, pravilnog oblika, ograničene crvenom ivicom i vrlo bolne. Kod ovog oboljenja može pomoći ispiranje rastvorom hipermangana ili nekog drugog, namenskog sredstva. Ukoliko se ne povuku za 7 do 10 dana, potrebno je posetiti lekara jer mogu biti simptom i nekih drugih bolesti.

Izbrazdan jezik

Ovo je normalna, anatomska varijacija i osim po izgledu, ni po čemu se ne razlikuje od normalnog jezika. Na površini jezika se nalaze brazde koje mogu biti različitih dubina i izgledati kao da je jezik prošaran posekotinama. Ove usekline su pogodno mesto za zadržavenje hrane i razmnožavanje bakterija pa je neophodno voditi redovnu higijenu.

(pasarella.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track