POBEDITE PROBLEM: 9 namirnica koje će pomoći da vam creva uvek dobro rade
Foto: Shutterstock

OPSTIPACIJA JE POSLEDICA USPORENOG METABOLIZMA

POBEDITE PROBLEM: 9 namirnica koje će pomoći da vam creva uvek dobro rade

Život -

Iako zatvor nije baš najglamuroznija tema ni za koga, pa ni za one koje muči, teško ga je ignorisati s obzirom na to koliko je čest. Mada svi imamo drugačije navike pražnjenja creva, mnogi stručnjaci se slažu da sve manje od tri stolice nedeljno može ukazivati na problem

Zatvor može biti uzrokovan našim zdravstvenim stanjem, lekovima i drugim faktorima na koje možda ne možemo uticati, ali uglavnom je posledica onoga što jedemo, odnosno ne jedemo. Većina nas ne pije dovoljno vode i ne unosi dovoljne količine vlakana, što takođe može uzrokovati zatvor, a ovih devet namirnica preporučuje se ako želite da rešite problem:

Suve šljive Postoji razlog zašto su popularne. Prvo, bogate su vlaknima, jedna suva šljiva ima oko jedan gram vlakana, sadrže fruktane i sorbitol, fermentisane šećere koji mogu imati laksativno dejstvo.

Kokice Preskočite čips od krompira, koji vam ne čini ništa dobro, i jedite kokice jer je to jednostavan način da unesete potrebna vlakna. Tri šolje kokica sadrže tri grama vlakana i samo 93 kalorije.

foto: profimedia

Voda Pored vlakana i dovoljno kretanja, kod problema sa zatvorom je dovoljan unos vode ključna stvar. Ako ste imalo dehidrirani, stolica će biti tvrda i zato stručnjaci preporučuju osam do deset čaša vode dnevno.

Pomorandže U samo jednoj velikoj pomorandži ima čak tri grama vlakana i samo 86 kalorija. Dodatni plus je to što, kao i svi citrusi, sadrže flavonol zvan naringenin, za koji su nedavno kineski naučnici dokazali da deluje kao prirodni laksativ.

Ovas Ovsena kaša nudi najbolje od dve vrste vlakana, pola šolje sadrži dva grama netopljivih i dva grama topljivih vlakana. Netopljiva vlakna stolici daju gustoću, zbog čega lakše prolazi kroz creva, a topljiva se u vodi pretvaraju u želatinastu masu.

foto: Profimedia

Pirinač Studija u Japanu pokazala je da oni koji jedu više pirinča imaju 41 odsto manje šanse da dobiju zatvor. Istraživanje nije pokazalo zašto je tako, a moguće je da vlakna iz pirinča imaju ulogu u tome ili se, jednostavno, ljudi koji jedu više pirinča naprosto uopšte zdravije hrane.

Spanać Ne samo da šolja kuvanog spanaća sadrži četiri grama vlakana već je i izvrstan izvor magnezijuma, koji pomaže i kod kontrakcije creva, pa se nekim pacijentima daje kao laksativ s dodatkom magnezijuma.

Jogurt Mnogi jogurti sadrže kulture živih bakterija ili probiotika, takozvanih dobrih bakterija, koje će pomoći celom probavnom sistemu. Štaviše, istraživanje je pokazalo da probiotici čak povećavaju i broj pokreta creva.

Kafa Ako ste ikad imali zatvor, verovatno ste pokušali da "pokrenete stvari" kafom. Stručnjaci veruju da kafa stimuliše mišiće creva, što pomaže da obavite šta treba. Uz to kafa ima i druge benefite za zdravlje pa svakako popijte šoljicu svako jutro.

foto: Profimedia

(Kurir, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track