SRBI, BEZ BRIGE, IMAMO LAVOVSKU GENETIKU! Dr Nestorović otkrio šta nas ČUVA od KORONE! Evo zašto Italijani OBOLEVAJU
Foto: AP, Nemanja Nikolić

Odgovorno i bez panike

SRBI, BEZ BRIGE, IMAMO LAVOVSKU GENETIKU! Dr Nestorović otkrio šta nas ČUVA od KORONE! Evo zašto Italijani OBOLEVAJU

Život -

Pulmolog Branislav Nestorović objašnjava da su slabi italijanski geni i loša opremljenost bolnica krivi za ovako poraznu statistiku.

Doktor ističe da Srbi nemaju razloga za strah, budući da imaju lavovsku genetiku.

Naime, iako se u velikom broju zemalja pacijenti prilično uspešno bore protiv nove vrste koronavirusa, u Italiji je, od početka zaraze, zabeleženo čak 366 smrtnih slučajeva.

- Gotovo je sigurno da nešto pogoduje koronavirusu u Italiji! Kao da su njihovi geni posebno slabi na ovu zarazu. Treba se prisetiti da su pre sto godina upravo Italija i od španske groznice čak sedam puta više umirali od ostalih - ističe pulmolog Nestorović i napominje da su pre dva dana za 24 sata u Italiji čak 133 osobe umrle od koronavirusa, dok je u zemljama koje se sa njom graniče, ali i onim mnogo većim od nje, stopa smrtnosti daleko manja.

Nestorović objašnjava da je razlog alarmantnog stanja koje vlada u Italiji možda treba tražiti i u manjku respiratora u tamošnjim bolnicama. - U Lombardiji u kojoj je najviše obolelih ima samo 800 respiratora, odnosno veštačkih pluća, koja su neophodna za funkcionisanje teško obolelih. Italijani očigledno nisu bili spremni za ogroman priliv bolesnika. Međutim, kao i svuda u svetu, i u Italiji preminuli čine populaciju stariju od 80 godina. - kaže pulmolog.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Alo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track