NAJNOVIJI PODACI O KORONI U SRBIJI: Zaražene 2 DEVOJKE, dosad 4 ukupno, koga zvati ako posumnjate na virus?
Foto: Covid19.rs

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Batut

NAJNOVIJI PODACI O KORONI U SRBIJI: Zaražene 2 DEVOJKE, dosad 4 ukupno, koga zvati ako posumnjate na virus?

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji su potvrđena još dva slučaja zaraženih koronavirusom, tako da su ukupno zaražene četiri osobe, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Prema najnovijim podacima, koronavirusom u Srbiji zaražene su dve devojke koje su prethodno bile u kontaktu sa zaraženom osobom, koja je trenutno u inostranstvu, najverovatnije u Švajcarskoj. One su smeštene u Beogradu, na Infektivnoj klinici.

foto: Covid19.rs

Prvi zaraženi je 43-godišnji muškarac iz Bačke Topole, dok je drugi zaraženi kineski državljanin koji radi u Beogradu. U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano ukupno 108 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od sinoć u 18 sati do jutros u 8 časova testirani su uzorci pet osoba od kojih su dva bila pozitivna i tri negativna na novi korona virus.

Juče je potvrđen drugi slučaj koronavirusa u Srbiji, ovaj put kod kineskog državljanina. On je smešten na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Srbije i njegovo stanje je zasad stabilno.

U Srbiji su registrovana 4 slučaja zaraženih koronavirusom, a Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanovic Batut" dali su sledeće preporuke za sve građane koji posumnjaju da su zaraženi ovim virusom:

- ako se osete simptomi infekcije organa za disanje

- povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo - treba pozvati telefonom epidemiologa Instituta ili Zavoda za javno zdravlje, nadležnog za područje u kojem građanin boravi, od kojeg će se dobiti uputstva o daljem postupku;

foto: Covid19.rs

- za bliže informacije treba pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic-Batut" - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravi građanin, čije kontakt informacije mogu da se nađu na linku objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja;

- svakako treba pojačati higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavati kontakte sa drugim osobama i koristiti maramicu u slučaju kijanja ili kašljanja.

Tiodorović: Kineski državljanin nije u teškom stanju

Kineski državljanin koji je zaražen novim koronavirusom i koji je smešten na Infektivnoj klinici nije u teškom zdravstvenom stanju, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je naveo da zaraženi živi u Beogradu i radi u kineskoj firmi koja se bavi mobilnom telefonijom i da je juče smešten na Infektivnu kliniku zbog upale pluća. "Verovatno se nije zarazio kod nas, već sa strane, ali to mora da se istraži, moraju da se utvrde svi njegovi kontakti, gde se kretao, tako da težak posao čeka epidemiologe", naveo je Tiodorović.

On pretpostavlja da će se danas oglasiti i zvaničnici i da će biti zabranjeni dolasci ljudi iz Italije, Švajčarske, Kina, Južna Koreja, Iran. Kineski državljanin je drugi potvrđen slučaj koronavirusa u Srbiji, a danas su potvrđena još dva nova slučaja, tako da su u našoj zemlji potvrđena ukupno četiri slučaja.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track