Najnovije vesti

Zaraženi Kinez radi na Novom Beogradu, evo čime se bavi: Nedavno je bio i na poslovnom sastanku!
Arhivska fotografija, Foto: EPA / Andy Rain

drugi oboleli

Zaraženi Kinez radi na Novom Beogradu, evo čime se bavi: Nedavno je bio i na poslovnom sastanku!

Društvo
09:16h

Kinez koji je zvanično drugi zaraženi od koronavirusa u Srbiji, zaposlen je u Novom Beogradu! 

Nezvanično se saznaje da je pre nekoliko nedelja bio u Kini, pa je po svemu sudeći tamo zaražen, posle čega se vratio u Srbiju, a veoma brzo su počeli simptomi virusa. Zaraženi Kinez je, kako saznajemo, u stabilnom zdravstvenom stanju.

On je zaposlen u jednoj kineskoj mobilnoj kompaniji, koja je stacionirana na Novom Beogradu. Kinez živi i radi u Srbiji.

Bio na poslovnom sastanku u regionu

Zaposlen je u lokalnom predstavništu i drugi je biznismen u Srbiji koji je zaražen virusom koji hara celim svetom.

Kako se nezvanično saznaje, ovaj Kinez je nedavno bio na poslovnom sastanku u jednoj od zemalja regiona, prenosi Telegraf.

Zaraženi imao blage simptome bolesti. On je prve simptome osetio prošle nedelje, ali s obzirom na to da su bili blagi nije se odmah javio lekarima.

Na taj korak se odlučio kada mu je po drugi put skočila temperatura. Njegovo trenutno stanje je ozbiljno, ali nije životno ugrožen.

Takođe, sumnja se i da je osoba koja je njega zarazila bolest preležala na nogama jer su simptomi bili blagi, ali se ne zna da li je ta osoba u Srbiji, ili se možda srela sa zaraženim kineskim državljaninom u jednoj od zemalja regiona, u kojoj su bili na poslovnom sastaku.

Preporuke Ministarstva zdravlja

Kako se bolest, koja je registrovana u mnogim zemljama i od koje je u svetu obolelo preko 110.000 ljudi a umrlo skoro 4.000, ne bi širila, potrebno je držati se preporuka Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

- ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

- za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva zdravlja.

(Kurir.rs / Telegraf.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...