NIKAKO NA SVOJU RUKU NE SNIMAJTE PLUĆA! Srpski radiolog upozorava da je to VEOMA OPASNO: Zračenje ne ispari, ono se NADOVEZUJE
Foto: Profimedia

slušajte savete lekara

NIKAKO NA SVOJU RUKU NE SNIMAJTE PLUĆA! Srpski radiolog upozorava da je to VEOMA OPASNO: Zračenje ne ispari, ono se NADOVEZUJE

Život -

Tokom pandemije korona virusa u našoj zemlji sve je više onih koji na svoju ruku odlaze na snimanje pluća rendgenom ili skenerom. To je, kako kaže naš stručnjak, veoma opasno.

"Da ne trče svaki čas na to snimanje jer to je jonizujuće zračenje, ono je prilično opasno, ono ne ispari posle tog snimanja, ono se samo nadovezuje, sabira se. Jednostavno, stavovi su zasada sledeći: pre tri meseca ne raditi kontrolu na skeneru ili rendgenu. U svakom slučaju, ukoliko klinička slika zahteva potrebno je raditi i ranije naravno, ali ako sve ide nekim dobrim tokom, onda ne pre tri meseca", objasnio je dr Vladimir Debeljković, specijalista radilogije, za RTS.

pluća, kovid
foto: Profimedia

Lekari su ti koji treba da odrede rizik od zračenja.

"Lekar mora da bude obučen i jeste obučen da stavi na tas dve stvari stvari: rizik loše dijagnostike, ako nemamo podatak o tome šta se dešava u organizmu, koji može direktno i momentalno uticati na ishod lečenaj pacijenta i rizik koji možda nekada u nekoj dalekoj budućnosti može da dovede do malignog oboljenja", istakao je prof. dr Miloš Vićić sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Važno je reći da se u našoj zemlji ni pre pandemije nije vodila evidencija o dozama zračenja kojima se pacijenti izlažu na nekom od medicinskih aparata. Taj podatak se ne unosi ni u medicinski izveštaj ni u istoriju bolesti.

"Ono što bi bio možda neki praktičan savet za nekog ko je zabrinut za svoje zdravlje kada ga šalju na CT jeste da se nakon dva CT-a ne morate uopšte brinuti o posledicama, ako vas šalju treći put na snimanje, podsetite lekara da ste već dva puta bili i on će onda vrlo stručno i meritorno odlučiti šta prevaže: rizik od dodatne radijacije ili dobrobit te dijagnostike koju izvede", dodao je Vićić.

pluća, kovid
foto: Profimedia

kurir.rs

Bonus video:

02:53

KORONA UZDRMALA SAVREMENU PORODICU: Psiholog otkriva koje metode vaspitavanja treba obavezno izbegavati! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track