03:41

NAJBOLJI NAČIN DA SE IZBORITE SA DIJABETESOM! Endokrinolog Gajović otkrila kako da BEZ LEKOVA izlečite šećernu bolest

učinkovito kao i terapija

NAJBOLJI NAČIN DA SE IZBORITE SA DIJABETESOM! Endokrinolog Gajović otkrila kako da BEZ LEKOVA izlečite šećernu bolest

Život -

Endokrinolog Jelena Stanarčić Gajović istakla je u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji da je fizička aktivnost podjednako učinkovita u prevenciji i lečenju dijabetesa kao i terapija.

Danas je Međunarodni dan fizičke aktivnosti. Više od dve trećine odraslog, a naročito urbanog stanovništva u Srbiji je fizički neaktivno, gojazno i u riziku od dobijanja dijabetesa i drugih hroničnih bolesti, pokazuju podaci poslednjeg istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine. Prema istim tim podacima, samo 4,4 odsto stanovnika Srbije bavi se nekom fizičkom aktivnošću koja utiče na poboljšanje zdravlja, a koja nije vezana za radne aktivnosti. Upravo iz tog razloga dijabetes pacijenti okupljeni oko projekta “Otvori plavi krug” pozivaju sve građane da im se danas od 17 časova pridruže u šetnji na Ušću, da zajednički smanje poraznu statistiku oboljevanja od dijabetesa. Više o tome govorili su dr Jelena Stanarčić Gajović, endokrinolog KC Srbije i Predrag Slijepčević ispred udruzenja za borbu protiv dijabetesa tip 2 "Krug dvojke Srbije" u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji.

kurir tv
foto: Kurir televizija

- Fizička aktivnost je važna i u prevenciji i u lečenju dijabetesa. Kao lekar moram da napomenem da u svim studijama u Americi i Evropi vezane za prevenciju tipa 2 dijabetes pokazano je da je fizička aktivnost pojednako učinkovita kao i terapija. Pacijenti koji su primenjivali fizičku aktivnost smanjili su u prevenciji rizik isto onoliko kao i oni koji su pili terapiju. Fizička aktivnost je najvažniji činilac - rekla je dr Gajović.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Slijepčević, koji i sam boluje od dijabetesa ističe da je šetnja podjednako učinkovita kao i terapija lekovima.

- Ja imam dijabetes od 2017 i već tada sam šetao zbog drugih zdravstvenih problema, ali sam već tada znao da mi to smanjuje nivo šećera. Meni je podjednako važna fizička aktivnost kao i terapija. Ako ne šetam dva, tri dana, odmah vidim posledice. Osnovni lek je šetnja. Svi mi u udruženju smo jako svesni toga. Najvažnija stvar za dijabetes je šetnja pa onda lekovi. Šetnja sama po sebi pospešuje organizam i složeni šećeri se razgrađuju kao i trigliceridi i masti. To naravno i dobro utiče na psihu. Onaj ko provede 40ak minuta u šetnji može sam osetiti da mu je sve lakše - kaže Slijepčević.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:39

KORONA I FIZIČKA AKTIVNOST: Virus izaziva ozbiljne kardiovaskularne smetnje, evo kako da se vratite u formu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track