Najnovije vesti

VELIKA BITKA AMERIČKE MANEKENKE: Izgubila nogu zbog tampona
Foto: Instagram

Pokrenuta je tužba protiv proizvođača

VELIKA BITKA AMERIČKE MANEKENKE: Izgubila nogu zbog tampona

Žena
Manekenki iz Kalifornije, Loren Vaser, život se preokrenuo kada je doživela toksični šok

Loren Vaser se bavila košarkom i manekenstvom i bila je zaštitno lice mnogih magazina do trenutka kad nije skoro umrla zbog korištenja tampona.

Počelo je tako što se Loren osećala loše, kao da će dobiti grip. Nosila je tampon marke Koteks i znala je za pravilo da tampon treba promeniti na svaka 3-4 sata, što je i učinila dan pre nego što je završila u bolnici. Sledeće čega se seća jeste da joj je na vrata stana lupao policajac koji je došao da proveri da li je sve u redu, na poziv njene drugarice koja se zabrinula zašto se Loren ne javlja. Odvedena je u bolnicu sa visokom temperaturom, unutrašnji organi su joj otkazivali i doživela je jak srčani udar. Lekari nisu mogli da utvrde šta se zbiva dok nije došao infektiolog koji je odmah pitao nosi li tampon. Kasnije, laboratorijska analiza pokazala je da se radi o sindromu toksičnog šoka. Nažalost, to je prouzrokovalo gangrenu i Loren je ostala bez desne noge ispod kolena, a dala je sve od sebe da ne ostane i bez leve, na  kojoj je na kraju izgubila prste, ali su joj transplantirali kožu stopala i danas je normalno koristi.

Važno je napomenuti da neće sam tampon uzrokovati navedeno stanje, nego osoba već mora u telu imati prisutnu bakteriju stafilokoku (a oko 20 posto populacije je ima). S obzirom na to da sve više poznatih proizvođača tampona koristi sintetičke materijale za izradu tampona, bakterije u takvom okruženju cvetaju i postoji veća šansa za razvoj toksičnog šoka.

Lorenina majka je, još dok joj je ćerka bila u bolnici, pokrenula tužbu protiv proizvođača tampona u želji da ukaže na štetnost korišćenja sintetičkih materijala u tamponima. Tužba tvrdi da se devojkama i ženama namerno ne ukazuje na štetnost tampona, te da proizvođači ne žele da koriste prirodne materijale.

Parnica još nije okončana.

(Dejli Mejl)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...