TAJNE NAŠIH BAKA: Uz ove čudnotvorne biljke ostaćete dugo mlade
Foto: Shutterstock

Priručnik za lepotu

TAJNE NAŠIH BAKA: Uz ove čudnotvorne biljke ostaćete dugo mlade

Žena -
Za eliksire lepote nije neophodno dati mnogo novca, već treba znati pravu kombinaciju prirodnih sastojaka

Lep ten i zdrava kosa oduvek su bili imperativ lepote. Naše bake nisu imale pune police skupih dnevnih i noćnih krema, losiona i šampona, ali su uvek bile negovane i lepe. Tajna, prenošena s majke na ćerku, jeste u veštom korišćenju darova prirode. Nekada nije bilo kuće koja u bašti nije imala kamilicu, neven, kantarion, žalfiju… Ove čudotvorne biljke nisu samo lek za mnoge boljke, već i pravi eliksiri lepote. Kamilica je nezaobilazan sastojak mnogih preparata za negu kose, pogotovu plave, zatim osetljive kože, kao i ulja za masažu.Neven je sastavni deo mnogih krema za negu suve, ispucale i oštećene kože i usana, i preparata za negu nežne dečje kože, a njegovo najpoznatije dejstvo je brže zarastanje rana.Kantarion se u prirodnoj kozmetici pretežno koristi za smirenje nadraženog epiderma i vraćanje vlažnosti koži. Najpoznatiji proizvod je kantarionovo ulje. Ova biljka je poznata po svom antibakterijskom i protivupalnom dejstvu i koristi se za brzo zalečenje rana i opekotina.Žalfija je od davnina cenjena lekovita biljka. Najvažniji lekoviti sastojak lista žalfije je isparljivo i mirisno etarsko ulje, ali njena lekovitost potiče i od drugih sastojaka poput tanina i gorke supstance. Ako čaj od žalfije koristite za unutrašnju upotrebu, kašiku osušenog lišća prelijte šoljom vode i kuvajte 3-5 minuta, dok primena za spoljašnju upotrebu (ispiranje usta ili dezinfekcija) zahteva da se žalfija prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi pola sata. Posle toga se procedi i ispira nekoliko puta dnevno.Pripremila: Vanja Ostojić

Losion od kantarionaPotrebno→ 50 g cvetova kantariona→ litar vodePripremaCvetove kantariona kuvajte u vodi 10 minuta, pa ostavite da se ohladi. Pripremljenim losionom mažite očišćeno i oprano lice svakog dana, ujutru i uveče – koža će vam postati nežnija i mekša.

Kantarionovo ulje PripremaCvetove kantariona sakupljene po sunčanom danu ubacite u flašu, pa preko njih nalijte maslinovo ulje tako da budu potpuno prekriveni. Dobro zatvorenu flašu stavite na sunce ili pored peći i ostavite nekoliko sedmica (od 4 do 6). Posle određenog vremena ulje će postati crveno. Procedite ga kroz platno ili gazu, a cvetove dobro iscedite, pa dobijeno ulje čuvajte u boci od tamnog stakla. Umesto maslinovog, možete koristiti i suncokretovo ulje, a ako pravite lekovito ulje protiv opekotina, koristite laneno.

Maska od žalfije Potrebno→ 10 g žalfije → šolja vode→ 1 žumance→ kašičica maslinovog uljaPripremaŽalfiju prelijte ključalom vodom i ostavite poklopljenu 10 minuta. Procedite čaj, pa listiće pomešajte sa žumancetom i maslinovim uljem. Nanesite masku na lice i ostavite 10 minuta. Lice zatim isperite proceđenim čajem. Ponovite svakih nedelju dana, a rezultat će biti čist i blistav ten.

Oblog od nevena Potrebno→ 5 g cvetova ili listova nevena→ 1 dl vodePripremaKuvajte neven 10 minuta, a zatim ostavite poklopljeno15 minuta. Procedite dobijeni odvar i napravite oblog za lice. Najbolje je da koristite pamučnu vatu ili sterilnu gazu. Oblozi od nevena zalečiće ispucalu i crvenu kožu.

Krema protiv flekaPotrebno→ 50 svežih cvetova nevena→ 5 kašika svinjske mastiPripremaMast stavite u posudu, prelijte vodom, promešajte, pa vodu prospite. Ponovite postupak još osam puta da biste iz masti izvukli so, a zatim je stavite u šerpu i zagrejte do ključanja. Iskidajte cvetove nevena i propržite ih u tiganju, a zatim pomešajte s mašću. Procedite kroz gazu, stavite u teglicu i mažite kožu. Krema nije efikasna ne samo u uklanjanju fleka već i u nezi kože.

Losion za kosuPotrebno→ 250 g suvih listova žalfije→ litar vode→ 2,5 dl belog rumaPripremaKuvajte listove žalfije 15 minuta u ključaloj vodi. Ostavite u zatvorenoj flaši dva dana, ali povremeno promućkajte. Procedite i dodajte rum. Posle pranja šamponom kosu na svakih četiri-pet dana namažite ovim losionom. Rezultat je meka i sjajna kosa.

Tonik za masnu kožuPotrebno→ 20-25 g žalfije→ litar vodePripremaPrelijte žalfiju ključalom vodom, poklopite i posle 10 minuta procedite. Dobijeni čaj koristite kao losion za masnu kožu. Svako jutro nanesite ga vatom na čisto, umiveno lice, a postupak možete ponoviti i nekoliko puta u toku dana.

Za suvu kožuPotrebno→ 12 cvetova kamilice→ litar kisele vodePripremaCvetove kamilice prelijte kiselom vodom, pa ih zagrevajte nad parom oko 10 minuta. Prohladite tonik i njime mažite lice koje će dobiti potrebnu vlažnost.

Za plavu kosuPotrebno→ 100 g cvetova kamilice→ litar vodePripremaKuvajte 10 minuta kamilicu u vodi, procedite odvar pa njime isperite smeđu ili plavu kosu, koja će na taj način posvetleti i biti sjajnija.

Protiv crvenila okaPotrebno

→ 5 cvetića kamilice → šolja vodePripremaCvetiće kamilice kuvajte u vodi oko pet minuta. Procedite, natopite vatu u prohlađen odvar, iscedite je i stavite preko zatvorenog kapka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track