OD NJIH VAM SE DIŽE KOSA NA GLAVI: Evo kako da zauvek isterate moljce iz ormara!
Foto: Profimedia

Saveti

OD NJIH VAM SE DIŽE KOSA NA GLAVI: Evo kako da zauvek isterate moljce iz ormara!

Žena -
Izvadili ste iz ormara svoj omiljen vuneni džemper, a s njim je izleteo i moljac. To je prvi znak da se u ormaru skrivaju i mali gladni moljci. Evo kako da ih isterate iz kuće.

1. Moljci vole prljavu tkaninu stoga odjeću pre dugotrajnog spremanja obavezno operite ili odnesite na hemijsko čišćenje. Često nam se dogodi da na primer sako koji smo nosili dva-tri puta ostavimo u ormaru jer mislimo da se nije zaprljao. Međutim, mala količina prljavštine, prašine ili znoja koja se u to kratko vrijeme "zalepila" za njega dovoljna je da privuče moljce. Ukoliko se na vašoj robi već nalaze jajašca moljca ili ličinke, pranje će ih uništiti.

2. Redovito i temeljito usisavajte prostor oko ormara i čistite ormare. Osim ormara, moljci vole i prostor oko njega. Zavlače se ispod nameštaja, vole tamne uglove i drvene površine, a posebno tepihe, tepisone i zastore.Ukoliko tokom usisavanja primetite moljce u prostoru, nakon čišćenja odmah bacite vrećicu iz usisavača ili odstranite ostatke, ovisno o tipu usisavača koji imate, jer se u njima mogu nalaziti jajašca. Takođe redovno očistite i prebrišite svoje ormare jer se i u njih uvlači prašina.

3. Odeću od vune, svile, krzna ili onu napravljenu od drugih životinjskih vlakana spremajte u posebne navlake koje ne propuštaju zrak. Eventualne otvore na navlakama zatvorite lepljivim trakama. Tako ćete zaštititi komade napravljene od materijala koji su moljcima najprimamljiviji.

4. Ekstremne promene temperature mogu uništiti moljce stoga "zaražene" odevne komade na kojima ste ulovili moljca stavite u plastičnu vreću koju ćete potom ostaviti u zamrzivač na dva dana. Nakon toga proverite ih u toploj prostoriji, operite i tako ćete ih se rešiti.

5. U ormar stavite prirodne repelente koji će oterati moljce. Kedrovina ima snažan miris koji ih odbija, a jedna od najpopularnijih biljaka za borbu protiv moljaca je i lavanda. Eterično ulje citronele nakapano na komad prirodne tkanine takođe će pružiti snažan otpor dosadnim malim napastima.

Foto Thinstock
Foto Thinstock

Zadovoljna.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track