Najnovije vesti

ANKETA: Da li je istina da žene danas ponovo žele da budu domaćice?
Foto: Profimedia

Teret prevelikih obaveza

ANKETA: Da li je istina da žene danas ponovo žele da budu domaćice?

Žena

Savremena žena danas ima puno životnih uloga, pa rastrzane između kuće i posla, čini se da bi mnoge danas bez razmišljanja dale otkaz, kada bi partner mogao da im obezbedi pristojan život.

Pitanje da li je savremenim ženama postalo prihvatljivo da budu domaćice čini se kao da ima već unapred spreman odgovor. Sve je češće da zaposlene žene ne mogu da izdrže teret obaveza i imaju osećaj da im emancipacija nije donela ništa dobro.

 

Dr Vladan Đurić, psihoterapeut, kaže kako, nažalost, emancipacija u današnjem obliku, ženama nije donela ono za šta su se borile. Ima malo dobrih stvari, a natovarena im je tiranija moranja, da moraju da budu savršeni radnici, majke, žene, ljubavnice, što je ponekad preveliki stres.

 

Ispada da danas mnoge zaposlene žene zavide domaćicama, a više od polovine Amerikanki starijih od 18 godina radije bi da ostane kod kuće nego da ide na posao.

 

"Možda kada bi postojala emancipacija na emancipaciju, da zadrže potrebu za kulturom, potrebu da budu sređene, obrazovane, da imaju sva ljudska prava, ne bih imao protiv da budu samo domaćice, ali forma starinskih domaćica ne bi bila dobra“, zaključio je dr Đurić.

 

"Ukoliko je biti domaćica samo forma i nečija druga odluka mislim da je loše, međutim ukoliko neko to suštinski želi mislim da je uredu", zaključio je on.

 

S druge strane prevelika očekivanja od žena mogu da utiču na njihovo zdravlje, pa žene znaju da posežu za medikamentima kojima pokušavaju da smanje stres.

 

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Super Žena)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...