OVAKO SU SE ZVALI NAŠI PRECI Imena starih SLOVENA koja smo zaboravili, a koja su prosto BOŽANSTVENA!
Foto: Shutterstock

Neka su baš čedna

OVAKO SU SE ZVALI NAŠI PRECI Imena starih SLOVENA koja smo zaboravili, a koja su prosto BOŽANSTVENA!

Žena -

Sve je više roditelja koji besomučno tragaju za modernim, "neobičnim" imenima za svoju decu zaboravljajući da postoje stara, jednako lepa i jedinstvena imena koja su na ovim prostorima davana od pamtiveka.

Prema slovenskoj tradiciji, dete je postajalo član zajednice kada bi napunilo sedam godina. Dešavalo se da tada, prilikom obreda uvođenja u svet odraslih, dobije i novo ime koje bi odgovaralo njegovom karakteru, osobinama koje ima ili kvalitetima za koje bi roditelji i pleme videli u njemu.

Čak i ako dete ne bi imalo neke izražene (ili pohvane) osobine, dobijalo bi "slavno" ime koje bi ga podsećalo na osobine koje nema, ali kojima treba da teži. Zato su kod Starih Slovena najrasprostranjenija bila tzv. "dvočlana imena", sastavljena od dve poželjne osobine ili karakteristike.

ŠTA ZNAČI VAŠE "PORODIČNO IME"? Ovo su najstarija srpska prezimena i njihova značenja

Ovo su neka od tih imena

Muška slovenska imena: Beloslav - Belina, simbol čestitosti, a slav označava Slovena Višeslav - Da bude više slavan od predakaGosterad - Gostoljubiv Darko - Onaj koji daruje Žiroslav - U slavu hrastu koji je bio sveto drvo kod starih Slovena Zor - Sila, snaga Ivša - Slovensko svešteno drvo (odavde izvedena još i imena Ivko, Ivček, Ivo...) Jaroslav - Koji slavi Boga Jarila Tvrtko - Tvrd Perun - staroslovenski Bog groma, vrhovni bog

Ženska slovenska imena:Borislava - Ratnica Vitomirka - Miroljubiva gospodarica, moćnica Gradislava - ona koja gradi slavu Daliborka - daleka borba Žarka - žar, ona koja je vatrena Ljudmila - ona koja je mila ljudima Mladenka - da uvek bude mladolika Ozrenka - ona koja je oštrog pogleda Svetlana - svetla, čiste duše Čedna - čista, časna

Foto Thinsttock
Foto Thinsttock

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Davanje ovih imena deci je zakonom ZABRANJENO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track