(FOTO) ONA IMA NESVAKIDAŠNJI POSAO: Uzgaja bikove a u štalu ide na štiklama!
Foto: Printksin

Mnogi ne veruju

(FOTO) ONA IMA NESVAKIDAŠNJI POSAO: Uzgaja bikove a u štalu ide na štiklama!

Žena -

Kada Renatu Pranjković iz Visokog pitate čime se bavi, odgovoriće vam da se bavi uzgajem bikova. Nakon toga se mnogi nasmeju, ne mogu da poveruju i slično, ali ova atraktivna plavuša se uopšte ne šali.

Naime, ona je jedina žena u BiH koja se bavi ovim "muškim" poslom u kom neizmerno uživa. Zbog toga je dobila i nadimak "kraljica koridora".

"Ne volim da delim poslove na muške i ženske i svojim primerom prkosim stereotipima. Pored mog supruga Pere, bikovi su moj život, a najlepše od svega je što smo zajedno u ovom poslu", priča Renata i dodaje kako često putuju sa svojim bikovima, koji učestvuju u borbama i osvajaju brojne nagrade.

U Visoko je došla iz rodnog Zrenjanina, pre više od 10 godina, kada se zaljubila u svog sadašnjeg supruga. Za kratko vreme, pokazala se kao odličan stručnjak za bikove i postala simbol ovih događaja koji godišnje okupljaju i po nekoliko stotina hiljada ljubitelja ovih borbi. Poznata je i po neobičnom načinu na koji proslavlja pobedu - na leđima svojih bikova.

"Kada smo počeli da se bavimo uzgojem bikova, nismo ni sanjali da bismo mogli postići ovakav uspeh. Prvenstveno, hteli smo da se bavimo uzgojem i proizvodnjom mesa. Međutim, nekako spontano smo ušli u ovaj svet i zaista uživamo", tvrdi Renata.

Ona dodaje i da, iako mnogi štalu poistovećuju sa neprijatnim mirisom i "radnom" garderobom, ona voli da je uvek doterana.

"U štalu često ulazim našminkana i sa frizurom. To što uzgajam bikove ne znači da ne treba da vodim računa o sebi, zar ne? Nisam jednom vodila stado na ispašu u štiklama", priznaje "kraljica koridora".

Renata voli život na selu i kaže, ni za šta ga ne bi menjala. U slobodno vreme uživa jašući konje po obližnim livadama i šumama. Zajedno sa svojim kolegama i ostalim vlasnicima bikova, Pranjkovićeva se, uprkos protestima društva za zaštitu životinja, bori za očuvanje tradicije održavanja koridora. Naglašava da oni svoje bikove tretiraju sa posebnom pažnjom, a uzimajući ih za odgajanje, produžavaju im život. Izborom ovog neobičnog posla, Renata je privukla i pažnju svetskih medija, čak nekoliko evropskih produkcija su ekranizovali priču o njoj i njenim šampionskim bikovima.

(narodne.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track