Najnovije vesti

Evo šta tačno predstavljaju UKRASI NA SLAVSKOM KOLAČU i zašto je važno da ih DOMAĆICA SPREMI!
Foto: Nebojsa Mandic

Pravoslavni običaji

Evo šta tačno predstavljaju UKRASI NA SLAVSKOM KOLAČU i zašto je važno da ih DOMAĆICA SPREMI!

Žena

Kada se uoči samog dana slave završe sve pripreme za sutrašnji dan, osveštanom vodom, brašnom i ostalim dodacima, mesi se slavski kolač.

Njegov izgled u mnogome zavisi od umešnosti domaćice, ali koliko god ona iskusna ili neiskusna bila, svaki slavski kolač sadrži neke zajedničke elemente - simbole stare koliko i tradicija proslavljanja krsne slave.

(KURIR TV) SUTRA JE ARANĐELOVDAN: Vođa nebeskih vojski SILAZI MEĐU NAROD zato NIKAKO ne radite OVO

Slavski kolač je tradicionalni srpski kolač, odnosno vrsta hleba.

Proslavite Aranđelovdan uz Kurir

Pravi se prilikom održavanja slave i uvek je okruglog oblika. Običaj je da se slavski kolač pravi dan pred slavu osveštanom vodom, brašnom i ostalim dodacima. Kada osvane dan slave, ovaj kolač se, zajedno sa žitom i crnim vinom nosi u crkvu. Tu se vrši zajedničko osvećenje žita i blagosiljanje hleba i vina, a onda sveštenik svako žito posebno prelije, i svaki kolač posebno reže. Slavski kolač je simbol tela Isusa Hrista, a vino kojim se kolač preliva predstavlja njegovu krv.

Zato se na sredini kolača, kao i na četiri mesta po obodu, stavlja pečat sa slovima IS HS NI KA (na ćirilici) što je grčka skraćenica od "Isus Hrist pobeđuje“. Za utiskivanje ovoga znaka koristi se naročiti drveni pečat koji se kupuje u crkve, ali se u praksi obično nasleđuje s kolena na koleno.

NAPRAVITE SAMI SLAVSKI KOLAČ: Najjednostavniji i najpravilniji RECEPT koji treba da znate!

U sredini kolača se obavezno zabode parče osvećenog bosiljka. Ostali simboli kojima se slavski kolač ukrašava variraju od domaćinstva do domaćinstva i obično predstavljaju želje domaćice koje ona upućuje svojoj celoj porodici.

Ovo su neki od najčešćih oblika i njihove simbolike:

Klasje žita - rodna godinaGrožđe/Burence - isto ili, u vinogradarskim krajevima, berićetna godina sa mnogo vinaPtica - zdravlje, veselje i mir u kućiKnjiga - znanje, uspeh u školi ili posluCveće - lepota, čistota duše i tela

Dnevno

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...