OVAJ STARI OBIČAJ SRBI NE SMEJU DA ZABORAVE Na Badnji dan KORINĐAŠI su najavljivali Božić, evo kako
Foto: Printscreen

najradosniji dan

OVAJ STARI OBIČAJ SRBI NE SMEJU DA ZABORAVE Na Badnji dan KORINĐAŠI su najavljivali Božić, evo kako

Žena -

Na Badnje veče deca idu od kuće do kuće i pitaju: „Jel´ slobodno korinđati?“ ili odrecituju: “Ja sam mali korinđaš, ajde, strina, šta mi daš?! Vina, rakije, Božić ispred kapije!”

Tad klinci kreću sa pesmicama u horu ili pojedinačno. Na „korinđanje“ najčešće idu deca, u pratnji najstarijih članova porodice, u kasnim popodnevnim satima, pre nego što započne Badnja večera.

„Ja sam mali Iva,trčim preko njiva,njive se zelene,gazde se vesele,daj gazda ora,to biti mora i čašicu rakijeBožić je kod kapije“.

„Korinđaši“ uglavnom obilaze porodice iz komšiluka i veselim pesmicama čestitaju Badnji dan i predstojeći Božić. Narodni običaji kažu – što „korinđaši“ glasnije pevaju, to donose više sreće domu koji posećuju. Nakon toga, ljubazni domaćini deci daju slatkiše, jabuke, orahe, suve šljive i slično.

Ovaj običaj ima i dublji smisao…Na Badnje veče se posti, pa deca moraju da sačekaju Božić da bi uživali u ˝plenu˝. Dakle, poenta je - odupreti se iskušenjima.

Nažalost, danas je sve manje korinđaša i ovaj narodni običaj polako izumire, posebno u gradskim sredinama. Praktikuje se tu i tamo po Vojvodini (uglavnom po Banatu).

Bonus video:

OTAC JOVAN ZA KURIR: Ovako Srbi praznuju Badnji dan i Božić

Opanak.rs/RTV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track