MISLITE DA IMATE ČVRST ODNOS SA PARTNEROM? Postoji štetna navika zbog koje dolazi do prevare u vezi i braku!
Foto: Profimedia

PAZITE

MISLITE DA IMATE ČVRST ODNOS SA PARTNEROM? Postoji štetna navika zbog koje dolazi do prevare u vezi i braku!

Žena -

Prema iskustvu mnogih terapeuta specijalizovanih za probleme ljubavnih parova, jedna navika najčešće je uzrok nevere.

Radi se o – izbegavanju konflikta. Mnogi od nas držaće u sebi sve svoja osećanja, a to postaje posebno štetno ako su u pitanju negativne emocije, sumnje ili problemi. Iako mislimo da guranjem tih negativnih osećanja pod tepih u želji da izbegnemo raspravu ili svađu radimo dobru stvar, u određenom trenutku partneru ćemo početi prebacivati probleme o kojima zapravo nikada nismo otvoreno raspravljali.

foto: Profimedia

Umesto da se okrenu otvorenoj komunikaciji, partneri se najčešće okrenu drugoj osobi i tada dolazi do nevere. Stručnjaci smatraju da se jedino iskrenim razgovorom može sprečiti preljuba, a pre tog razgovora sami sebi moramo postaviti sledeća pitanja:

1. Postoji li nešto što ne mogu lako podeliti s partnerom?

2. Zašto se bojim podeliti to s njim?

3. Šta mi zapravo treba od njega, a ignorišem to?

4. Šta je ključna stvar za moje dobro, a ne dobijam to od njega?

foto: Profimedia

Konflikt nije uvek loš i prirodno je da do njega dođe, stoga ga se ne smemo plašiti niti ga izbegavati jer zahvaljujući njemu obe strane često dobiju priliku saznati koji faktori u vezi stvaraju problem. Ako ga ipak izbegavamo, lako dolazi do zameranja i prezira.

Ugledni psiholog Džon Gotman koji više od 40 godina proučava ljubavne odnose, upravo prezir smatra najvećim neprijateljem brakova i veza. Taj negativan osećaj neodobravanja popraćen ljutnjom i odbacivanjem puno je gori od klasične isfrustriranosti jer prezir ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi, već smatra da vredite manje.

Kurir.rs/Zadovoljna.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track