(FOTO) KRUNA NIJE VAŽNA, SVE SMO POBEDNICE: Održano je prvo takmičenje za mis sveta u kolicima!
Foto: Profimedia

24 UČESNICE

(FOTO) KRUNA NIJE VAŽNA, SVE SMO POBEDNICE: Održano je prvo takmičenje za mis sveta u kolicima!

Žena -

Prvo takmičenje za mis sveta u kolicima održano je u poljskoj prestonici Varšavi.

Od 24 učesnice takmičenja koje je održano u subotu, pobedu je odnela studentkinja psihologije i socijalne pedagogije iz Belorusije Aleksandra Čičikova, prenosi AFP.

foto: Profimedia

„Nije bitno ko odnosi krunu. Sve smo pobednice. Ovo nam je prva posebna prilika da pokažemo svetu da mi možemo da radimo šta god poželimo“, rekla je 28-godišnja profesionalna košarkašica u kolicima iz Čilea.

Takmičarke su se pojavile u tradicionalnim nošnjama, koktel i večernjim haljinama, izvodile su ples krećući se kolicima same ili uz nečiju pomoć.

One su uglavnom govorile o ličnim iskustvima i izazovima koje donosi život u kolicima.

Jedna od njih je Marija Dijaz, koja sa neverovatno stilizovanom večernjom haljinom i savršenom frizurom izgleda kao bilo koja lepotica koja učestvuje na takmičenju za mis, osim što se nalazi u kolicima, na koje je osuđena kada je pre deset godina stranac pucao u nju.

foto: Profimedia

Miranda Bejker iz Holandije, žrtva je greške lekara, a Poljakinja Beata Jaloha završila je u kolicima kada je na nju pao čovek koji je skočio u pokušaju samoubistva.

Ovo je prva inicijativa te vrste u svetu, a cilj je da se „promeni slika o ženama u kolicima kako ne bi nalazile na osude samo zbog njihovog invaliditeta“, rekla je šefica fondacije „Samo jedan“ koja je organizovala takmičenje Vojtašek Ginalska.

foto: Profimedia

Da bi takmičenje bilo održano, fondacija je skupila novac od privatnih sponzora, ali najveća pomoć došla je od gradski vlasti Varšave, koje su obezbedile infrastrukturu, logističku podršku i volontere.

Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track