Najnovije vesti

PRESVETA BOGORODICA ZAŠTITNICA ŽENA: Evo šta nikako ne smete da radite na VELIKU GOSPOJINU, a ako pomešate vodu sa bojom sa ove ikone, desiće se ČUDO
Foto: Pritnscreen

JEDAN OD NAJVEĆIH VERSKIH PRAZNIKA

PRESVETA BOGORODICA ZAŠTITNICA ŽENA: Evo šta nikako ne smete da radite na VELIKU GOSPOJINU, a ako pomešate vodu sa bojom sa ove ikone, desiće se ČUDO

Žena
11:51h

Kao jedan od najvećih verskih praznika kod Srba, Velika Gospojina, koja se praznuje 28. avgusta, ima mnogo značenja koji su vekovima naši preci poštovali.

Jedno od njih kaže da je Velika Gospojina prevashodno praznik žena, zbog čega je važno obaviti obrede kojima se izražava zahvalnost Bogorodici, zaštitnici žena, za rađanje dece, a zatim za rodnost i plodnost zemlje i stoke.

Za Veliku i Malu Gospojinu običaj je da, naročito žene, poštuju veliki broj zabrana, koje se odnose na obavljanje poslova u kući i oko nje. Za praznik Uspenja Presvete Bogorodice, isto tako, nije dobro išta raditi rukama, ili započinjati nov posao.

foto: Pritnscreen

Presveta Bogorodica je, prema verovanju Srba, zaštitnica bolesnih, pa su za Veliku Gospojinu u Srbiji mnogi bolesnici odvođeni na izvore lekovite vode da se umiju.

Takođe, od sutra, počinje i međudnevica, koja traje do 21. septembra, kad se obeležava Mala Gospojina. U tom periodu, veruje se, treba brati bilje koje u ovom periodu ima naročito lekovito dejstvo i piti vodu sa prirodnih izvora. U nekim krajevima se veruje da boja sastrugana sa ikone Presvete Bogorodice na Veliku Gospojinu, pomešana sa malo vode, leči različite ženske tegobe.

Ovaj praznik je veoma poštovan u našoj zemlji, pa se po celoj Srbiji u čast Bogorodice održavaju vašari i narodni sabori.

foto: Pritnscreen

Kurir.rs/Foto Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...