ŠOK ZA TELO

ALMA JE BILA VEGAN, OSTALA BEZ KOSE, ZUBA, SMRŠALA 10 KG! Bila je na korak do SMRTI, a onda je počela da jede 2 KG mesa dnevno: Sad jede POHOVANI MOZAK, JETRU, KOSTI, a ovo je najveća promena u organizmu (VIDEO)

Žena -

Alma-Džed Čanter (25) od svoje 13. godine je veganka. Inače studenkinja iz Bristola koja živi u Holandiji u svojoj veganskoj prehrani otišla i korak dalje, pa je dugo vremena jela isključivo sirovo voće i povrće.

A kako nije dobijala dovoljno vitamina i minerala, zdravlje joj je počelo da joj se narušava; počela joj je otpadati kosa i izgubila je ukupno deset kilograma.

Kad je izgubila i ciklus i kad joj je dijagnostifikovana retka autoimuna 'Gravesova bolest', doktor je insistirao da promeni ishranu.

U kakvom je stanju Alma bila verno dočarava i jedan njen odlazak zubaru, koji je nakon pregleda bio uveren da devojka pe samo gazirana pića, jer su joj tada već zubi počeli pucati 'po pola' zbog nedostatka gleđi ili emajla (najčvršći sloj zuba). Zbog brojnih je zdravstvenih problema tako u 19. godini odlučila je da počne da jede meso, a prošle godine u tome je otišla i korak dalje, pa sada jede samo meso - i to do dva kilograma dnevno.

Objasnila je da veruje da je "pristojno pojesti celu životinju", pa se najviše hrani onim delovima životinje koje većina baš ne konzumira; mozgom, srcima, jetru i životinjskim kostima, odnosno koštanom srži iz njih.

Alma kaže da ju je 'cela priča o dobrobiti veganske prehrane potpuno zaludela', a zbog takve je ishrane postajala sve bolesnija dok nije shvatila da će je na kraju ubiti. Zato je odlučila da počne da jede meso.

"Trebalo je svega nekoliko nedelja od kad sam postala mesojed da počnem da se osećam fantastično; a po prvi put nakon dugo vremena nisam više osećala bol u celom telu", rekla je.

Njena se prehrana danas tako najviše sastoji od jela poput poširanog jagnjećeg mozga i pilećih srca s jajima, a priznaje i da je svesna da je otišla u drugu krajnost od vremena kad je bila zakleti vegan. Ipak, tvrdi i da se po prvi put u životu osjeća dobro u svom telu.

Kad je veganskom prehranom izgubila deset kilograma, roditelji su je na silu 'odvukli' kod doktora, koji joj je rekao da njenoj ishrani hronično nedostaje vitamina i minerala, i da će izazvati dugoročne zdravstvene posledice.

Umesto da posluša medicinski savet, počela je da posti i živi na sokovima od pomorandže, misleći da će se tako izlečiti i vratiti na veganstvo.

"Bila sam tvrdoglava i slepo sledila dogmu veganstva u čije sam dobrobiti verovala u potpunosti", kaže Alma, koja je godinu dana kasnije izgubila i ciklus, a na noktima su joj se urezivale bele crte koje su ukazivale na hronični nedostatak kalcijuma.

Osim toga su joj skoro svi zubi poispadali, od velikih količina šećera iz voća, i manjka kalcijuma. A kao da to sve nije dovoljno, dijagnostifikovana joj je i autoimuna bolest koja pogađa štitnjaču, 'Gravesova bolest'.

U tom periodu Alma je fizički već bila na izmaku snage, ali nije joj bilo lako kada je počela da jede meso jer njen želudac šest godina dobojao samo sirove plodove. Kad je polako počela uvoditi ribu, meso i kuvano povrće, trebalo je nekoliko meseci da prestane da povraća i ima meku stolicu, dok se telo ponovno navikavalo na probavui životinjskog mesa.

Zdravstveno stanje je počelo polako da se popravlja, metabolizam se ubrzao, a i štitnjača joj je počela normalnije da radi. Međutim, osećala je bol u zglobovima i kosa joj je otpadala.

"Životinjsko meso ime sve potrebne minerale i vitamine, čak i C vitamin, a kalcijum dobija iz koštane srži", rekla je Alma, koja je dodala da joj je sad poslastica pohovani mozak.

"Mozak ima blag i paperjast okus i obožavam ga! Nekima je moja ishrana gadljiva, ali mislim da moramo iskazati poštovanje životinji tako da ćemo ju jesti celu", objasnila je Alma.

Sada je svesna da nam je meso potrebno, ali se ne slaže s načinom na koji se stoka uzgaja pa svoje meso kupuje isključivo od lokalnih farmera koji nisu okrutni prema životinjama.

All these astronomical numbers of water use and greenhouse gas emission and inefficiency of protein conversion and robbing of land that could be used for crops that could feed more people and the cancer-causing nature of meat and the destructive ecological footprint and the atrocious mistreatment of animals and the pollution of groundwater and the fossil fuel guzzling and the loss of biodiversity and the ecosystem stress and the warnings to drastically cut our meat consumption because it threatens humanity's survival is all a product of the wider, larger elephant in the room that is our screwed up agri-food system. Why are we shooting the messenger when it is our own hand we are shooting at? - This, pictured, is nature's system. Done the right way. It produces, supports and sustains healthy soil, healthy animals and healthy humans. I empathise with the vegan message - I really do. I see (& as an ex-vegan can relate to) where it is coming from. We do need change. But veganism is a by-product of a sick, disconnected system and society, and actually further removes us from what is natural, healthy and whole. See the bigger picture and reconnect to the natural cycles, rhythms, and systems. If we do so, we have a real chance at regenerating entire systems - from the micro to the macro. #Repost @sustainabledish • • • • • Animals are critical to our food system. We don’t need lab meat or other fancy solutions. Nature is the solution. Simple, real food.

Објава коју дели Alma-Jade (@ajchanter) дана

Kurir.rs/Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track