KONFERENCIJA ŽENE LIDERI PROMENA Jelena Trivan: Ambicija je ono što mora da definiše svakog lidera! Morate pokušati da u onome što radite budete savršeni
Foto: Kurir

KONFERENCIJA ŽENE LIDERI PROMENA Jelena Trivan: Ambicija je ono što mora da definiše svakog lidera! Morate pokušati da u onome što radite budete savršeni

Žena -

Adria Media Group organizuje danas konferenciju „Žene – lideri promena“ sa idejom da okupi visoke državne zvaničnike i eksperte, predstavnike institucija, organizacija, kompanija, medija, ali i pojedince koji na bilo koji način mogu da utiču na poboljšanje položaja žena u Srbiji.

Cilj konferencije je da kroz analizu stanja u društvu ukažemo na probleme i definišemo prostor za unapređenje, ali i da kroz primere dobre prakse pokušamo da nađemo odgovor na pitanje kako da osnažimo žene u Srbiji.

foto: Ana Paunković

Konferencija “Žene – lideri promena” osmišljena je tako da bude izvor inspiracije i podrške koja povezuje i osnažuje žene širom Srbije i regiona.

foto: Ana Paunković

Na dinamičnim panel-diskusijama predviđeno je prisustvo visokih državnih zvaničnika i eksperata, predstavnika delegacije EU, kancelarije UN WOMEN u Srbiji, predstavnika kompanija, ambasada, univerziteta, poslovne i stručne javnosti i medija.

14.54 - Kada sam počinjala iza sebe sam imala višegodišnje iskustvo. Onda sam pozajmila novac i osnovala „Beauty Imagini“ i krenula iz minusa. Čak ne ni od nule, rekla je Tatjana Jevđović, osnivačica prvog holističkog centra u Srbiji „Beauty Imagini“

TREĆI DEO KONFERENCIJE

13.11 - Suština svega je izbor. Potrebno je da imate izbor. Nemam loše iskustvo, kod mene su kolege i šefovi uvek prepoznavali kvalitet. Imam apsolutnu empatiju i prema ženama i muškarcima. Moramo biti fleksibilni ali morate imati i stav pogotovo kad imate veliki sistem koji ja vodim, rekla je Mira Petrović v.d. direktora Javnog preduzeća "Pošta Srbije”.

12.43 - Bila sam pomoćnik kod jednog ministra u vladi koji nije mario za taj moj posao. I ja sam dala otkaz. On nije dovoljno vrednovao ono što radim i ja sam otišla. Mislim da je to bitno da žene znaju da ako imaju šefa koji ne ceni njihov posao da ne ostaju na tom mestu, rekla je Čizmarov.

foto: Ana Paunković

12.28 - Te godine kada sam izabrana bilo je svašta - opstrukcija, osporavanja. A za to morate da imate želudac. Meni je malo lakše bilo jer sam došla iz kuće a n sa strane. Vazduhoplovsto jeste muško zanimanje ali se žene sve više dokazuju u ovom poslu, kaže Mira Čizmarov, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

foto: Ana Paunković

12.17 - Ambicija je ono što mora da definiše svakog lidera. Ništa u životu ne smete da otaljavate i morate pokušati da u onome što radite da budete savršeni, rekla je Jelena Trivan

"Sve žene direktorke javnih preduzeća su prošlu godinu završile sa dobitkom. Sve njih definiše ambicija i volja da žele da stvari urade dobro. Takve žene ruše stereotipe."

DRUGI DEO KONFERENCIJE

PRVI DEO KONFERENCIJE

1 / 12 Foto: Ana Paunković

IZ OBRAĆANJE PROF. DR OLJE ČOKORILO

11.37 - Smišljala sam kako da donesem novo znanje u Srbiju. Stojim ovde sa ponosom jer sam direktno i indirektno promovisala preko 5.000 istraživača iz celog sveta.

Konferencija koju sam svoje vremeno napravila je imala učesnike iz preko 50 zemlaja. Napravljen je snažan potencijal i ljudima je omogućeno da dođu i da se bave svojom progblematikom ali sa ljudima koji se bave i drugim stvarima.

11.35 - Tema iznad svih tema je da li se lideri rađaju ili mi edukujemo ljude da postanu lideri.

IZ OBRAĆANJA MILANE RIKANOVIĆ, direktorke UN Women u Srbiji

10.37 - Rodna ravnopravnost kao akcelerator je pokazao da moramo da radimo više. Pomažemo državnim organima da definišu zakone i programe koji nisu diskriminatorski.

IZ OBRAĆANJA DUBRAVKE NEGRE, Šefice regionalne kancelarije Evropske investicione banke

10.27 - Ono što smo svesni i želimo da podržimo svest da je rodna ravnopravnost deo svake pametne ekonomije.

Jedan od najvećih finansijera projekata u ovom regionu naš je cilj da podržimo rodnu ravnopravnost, da podržimo sve delove društva.

IZ OBRAĆANJA MINISTARKE ZORANE MIHAJLOVIĆ

10.02 - Ovde sede žene koje su prve u određenim institucijama. Imamo žene koje vode Nemačku, Britaniju...

foto: Kurir TV

Da li je to rodna ravnopravnost kada smo 17 odsto manje plaćeni nego muškarci. Poveli smo razgovor u Vladi Srbije skoro o tome da su žene manje plaćene za isti posao. Danas se podrazumeva da će ona u drugoj smeni raditi tri sata više dok će on da izađe sa društvom da gleda fudbal.

10.01 - Problem su stereotipi i predrasude i podizanje svesti da rodna ravnopravnost nije feminizam niti ona priča da žena treba da nosi džak a on da kuva ručak.

9.59 - Danas bi mogla da kažem šta su iskustva, šta je dobro što smo uradili a šta tek treba da se uradi.

Za početak je dobro što je ovo tema. Ovo je važna tema jednako važna baš kao i ekonomija. Bez rodne ravnopravnosti nema napretka.

IZ OBRAĆANJA LEONETE PAJER

9.57 - Treba ostvariti posebne mere kada je u pitanju strategija rodne ravnopravnosti. Želimo da osnažimo žene koje žive na selu i van gradske sredine.

9.55 - Žene još uvek zarađuju manje od muškaraca.

IZ OBRAĆANJA PROF. DR IVANKE POPOVIĆ

9.48 - U ovom trenutku od 31 fakulteta u Beogradu imamo samo pet dekanki. Zašto se žene ne odlučuju da prihvate rukovodeće pozicije? To je najveći izazov akademske zajednice da ohrabri ženme da se prihvate rukovodećih pozicija.

Žene i muškarci nisu isti. Cilj je da svako ko je stručan ima pravo da obavlja neki posao. Mogućnosti moraju da budu ravnopravne. Negovanje tradicije ne znači da ne negujemo ravnopravnost.

9.46 - Obrazovanje je feminizovana profesija. Okolnosti su nas dovele do toga da je obrazovanje kao profesija osiromašila u smislu društvenog prestiža.

foto: Kurir TV

IZ OBRAĆANJA MINISTARKE SLAVICE ĐUKIĆ DEJANOVIĆ

9.45 - Hvala Adria media grupi na organizaciji ovog skupa. Uverene sam da ćemo biti generacija koja će iskoreniti nejednakost.

9.44 - Prema statistici više škole i fakultete više upisuju žene, takođe, žene su i brojniji korisnici interneta.

Svet u kome živimo ubrzano se menja a savemeno društvo iziskuje veću demokratičnost. Moramo raditi na stvaranju ambijenta koji podržava i podstiče razvoj žena.

9.37 - Zadovoljstvo mi je što učestvujem na ovakvom jednom panelu. Vlada Srbije je posvećena razvoju rodne ravnopravnosti. Možemo reći da smo počeli da pomeramo granice iako je dosta posla pred nama.

foto: Kurir TV

Podsetila bih na neke od izazova sa kojima se sreću neke od naših sugrađanki. Žene koje su inače posvećene na seoskim domaćinstvima kulturološki su u drugom planu.

Kurir.rs/Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja