MUČE VAS TAPETE I HOĆETE DA IH SE OTARASITE? Uz ove trikove to ćete i moći, ali bez NERVIRANJA i uništavanja zidova!
Foto: Profimedia

jednostavno

MUČE VAS TAPETE I HOĆETE DA IH SE OTARASITE? Uz ove trikove to ćete i moći, ali bez NERVIRANJA i uništavanja zidova!

Žena -

Tapete su u prošlosti bile jako popularne, a i danas sve više ljudi se odlučuje na nove moderne motive sa kojima će svom domu pružiti karakter.

Ali, kao i sa svim drugim, tapete ostare, pa ih je u nekom trenu potrebno skinuti sa zidova. Pomoću ovih saveta skidanje starih tapeta će biti puno jednostavniji i brži posao, piše Coutry Living.

Nameštaj, Dekoracija, Tapete

Šta treba da znate pre početka rada?

Stvari će na ovom poslu postati neuredne i vlažne, pa je dobro isključiti električno napajanje i prelepiti sve utičnice koje će vam se naći na putu tokom rada.

Takođe, tokom ovog posla treba da budete strpljivi. Uklanjanje tapeta potpuno je izvodljivo, ali za to je potrebno vreme, poprilično je lepljiv posao (prekrijte podove) i podstiče vas da se zapitate zašto ste se uopše odlučili to da radite.

Ipak, zahvaljujući ovim savetima, skratit ćete posao na dan, dva, zavisno od kvadrature zidova sa kojih skidate tapete.

Kako ukloniti ivice tapeta

Ivice tapeta uklanjaju se na isti način kao i paneli sa dodatnim izazovom da se većina, ako ne i celi, rad odvija na lestvama.

Najprije isprobajte šav tapeta vrhom noža, pazeći da ne izdubite zid. Ako se papir lako odvaja od zida, imate sreće! Slobodno možete početi sa skidanjem ivica i tapeta, ali ako se to ne dogodi, morat ćete lepilo omekšati pre nego što možete skinuti tapetu.

Nameštaj, Dekoracija, Tapete

Da biste to učinili, uzmite parni uređaj za skidanje tapeta i polako sa njim prelazite preko manjih delova tapeta koje ćete potom odlepiti sa zida. Nemojte previše pritiskati jer biste mogli oštetiti zid. Para ili otopina za skidanje tapeta će omekšati lepilo.

Ako nemate ovaj alat, poprskajte vodom, ili još bolje - namočite sunđer u vodu, iscedite višak i lagano mokrim sunđerom pritiskajte tapete kako biste omekšali lepilo. Ostavite nekoliko minuta da deluje na lepilo.

Noktom isprobajte malo područje - ako se tapeta lako skida - započnite s poslom. Ako se lepilo još uvek drži na zidu, još jednom mokrom krpom ili alatom za skidanje tapeta pređite preko tog dela.

Za skidanje tapeta trebaće vam nož za kit sa zaobljenom oštricom. Polako nožem odvajajte tapetu od zida. Verovatno će vam ostati nešto lepila na zidu, ali ni to nije nerešivi problem.

Tapete

Kako ukloniti lepilo za tapete?

Nakon što uklonite tapete sa zida, verovatno ćete imati delove na kojima vam je ostalo lepila. Najlakši način da ga uklonite je da namočite krpu u vruću vodu i s njom ribate mesto na kom ima još lepila.

Možete dodati i malo deterdženta za posuđe. Nemojte preskakati ovaj deo jer će zid ostati neravan, a moguće su i mrlje ili promena boje na području sa lepilom, ako ga nameravate ubrzo prefarbati.

Kako ukloniti jako stare tapete?

Čak i pedeset ili sto godina stare tapete se mogu ukloniti sledeći gore navedene savete i metode, ali možda ćete prilikom skidanja ovakvih tapete trebati uložiti puno više truda u ribanje lepila sa zidova.

Zavisno o tome jesu li profesionalno postavljene ili ne posao može postati puno zahtevniji.

Ako je vaš dom stariji, možda imate gipsane zidove umesto suvogzida - koji su mekši i skloniji vlazi i udubljenjima - stoga je potreban dodatan oprez kod skidanja tapeta kako ne biste uništili zid.

Tapete

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

02:29

VERSKI ANALITIČAR O PATRIJARHOVOM NSTAGRAM PROFILU: Porfirije je čovek 21. veka, crkva treba da ide u korak sa vremenom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track