SUPLEMENT VAŽAN ZA CEO ORGANIZAM: Šta treba da znate pre uzimanja magnezijuma
Foto: Profimedia

VAŽNO

SUPLEMENT VAŽAN ZA CEO ORGANIZAM: Šta treba da znate pre uzimanja magnezijuma

Žena -

S njim srce kuca pravilnijim ritmom, mišići se manje grče, lakše se nosimo sa stresom, ublažava glavobolju, sprečava prehladu i smanjujemo štetnost pušenja.

Magnezijum je dobar čistač. Kako ga varimo, on privlači tečnost u creva, što znači da se trbušni mišići opuštaju, a creva mogu lakše da se isprazne. Osim što pomaže njihovom radu, magnezijum je ključan za mnoge vitalne procese u telu.

Može pomoći u odbrani protiv gubitka pamćenja povezanog sa starenjem, štiti nas od moždanog udara, čuva srce i mišiće, sprečava prehladu...

Online kupovina, Hangar, Springwell, zdravlje, imunitet, magnezijum, heliranje
foto: Profimedia

Magnezijumom obiluju: lisnato zeleno povrće, žitarice celog zrna, integralni pirinač, mlečni proizvodi, semenke, meso, morski plodovi i riba. Stručnjaci za zdravlje ističu da u rizičnu grupu od manjka gvožđa spadaju osobe starije od 70 godina i mlade devojke. Ali, magnezijum se može nadoknaditi i suplementima, ali pre nego što ih kupite, neke stvari bi trebalo da znate.

Koliko nam je potrebno magnezijuma? On se prirodno nalazi u kostima, mišićima i ćelijama, a potrebno nam je od 310 do 420 miligrama magnezijuma dnevno.

Zašto uzimati suplemente? Radi se o ključnom elektrolitu koji je potreban telu i koji utiče na skoro sve funkcije u organizmu. Aktivira enzime koji kontrolišu probavu, apsorpciju proteina, masnoća i ugljenih hidrata. Možemo ga uneti putem hrane, ali mnogi će ipak odabrati suplemente kako bi obezbedili dovoljan dnevni unos.

Magnezijum
foto: Profimedia

Kako uzimati? Za najbolje rezultate, potrebno je uzimati uz hranu jer će se tako bolje apsorbovati i smanjiće se šanse da se jave nuspojave, poput bola u stomaku. Neke studije savetuju da se suplement uzima uveče jer će pomoći kod opuštanja mišića i podstaći dobar san.

Da li je moguće uzeti previše? U razumnim dozama suplementi su sigurni za sve, a predoziranje magnezijumom je retko, ali simptomi su često isti - proliv i bol u stomaku. Ipak, ako uzimate više od 5.000 mg magnezijuma dnevno, može biti toksičan i dovesti do fatalnog ishoda bez lečenja. Osobe koje imaju problema sa srcem ili bubrezima, trebalo bi pre upotrebe da se posavetuju sa lekarom.

Kombinovanje sa drugim lekovima? Budite oprezni jer se on može umešati u apsorpciju drugih minerala. Ako uzimate kalcijum ili cink, magnezijum koristite u drugo doba dana. Može se poigrati i sa apsorpcijom određenih lekova, poput onih koji razređuju krv, tableta za dijabetes i diuretika. Svakako pre upotrebe porazgovarajte sa lekarom.

Magnezijum
foto: Profimedia

(Kurir.rs)

02:06

SUPLEMENTI OPASNOST ZA ŽENE! LEPOMIR BAKIĆ: Neke bodibilderke ne mogu da postanu majke (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track