SAD POSADITE, NA LETO ĆETE MU DIĆI SPOMENIK: Ne osvaja samo lepotom, NEVEN će vas kad upeče REŠITI BROJNIH TEGOBA (RECEPT)
Foto: Profimedia

čarobna biljka

SAD POSADITE, NA LETO ĆETE MU DIĆI SPOMENIK: Ne osvaja samo lepotom, NEVEN će vas kad upeče REŠITI BROJNIH TEGOBA (RECEPT)

Žena -

Legenda kaže da se jedan mladi Rimljanin zaljubio u devicu koja je život posvetila boginji domaćeg ognjišta Vesti. Kada se uverio da je osvojio njeno srce, ona je iznenada umrla. Od tada na njenom grobu neprestano rastu neveni.

Cveće, Cvet
foto: Profimedia

Ne treba da vas ova priča rastuži. Zeljasta jednogodišnja biljka (Celendula officinalis) pominje se u običajima i magijama širom sveta. O nevenu je ispevano i mnogo srpskih narodnih pesama, ljubavnih, sa srećnim završetkom.

Danas je neven rado viđen cvet u svakoj bašti, na terasi, u sobi...

Leto, cveće
foto: Printscreen

Sada je najbolje vreme da posejete neven. Ukoliko to učinite ovih dana, na dubini od 2-3 cm, uživaćete u rascvetalim stabljikama već početkom maja.

U prosečnim uslovima seme niče za 4-5 dana, stabljike se brzo razvijaju i za 40-50 dana procvetaju. Radovaće vas sve do kasne jeseni i prvih jutarnjih mrazeva. Dotle će podnositi već ustaljenu letnju sušu ukoliko se dobro zaliva i povremeno prihranjuje.

Naše bake su govorile da će biti kiše ako neven u jutarnjim satima ne otvori glavicu. Živa istina!

cveće, proleće, april 2019
foto: EPA/Ilustracija

Stablo nevena je visoko 40-70 cm, u donjem delu jako razgranato. Listovi su naizmenično raspoređeni, duguljasti, svetlozeleni, maljavi i blago nazubljeni ili celog oboda. Cvast je terminalna glavica, prečnika 4-7 cm. Jezičasti cvetovi jarko narandžaste boje su poređani u 2-3 reda. Plod je ahenija braon boje, po površini bodljikava. Masa od 1.000 zrna teži samo 5 – 10 g, a seme zadržava klijavost 5-6 godina.

800 – 1.500 kg cvasti nevena može da se dobije sa jednog hektara

Aktivne materije cvasti su flavonoidi, karotinoidi, glikozid oleanolne kiseline, etarsko ulje (0,02%), tanini, steroli, sluzi, organske kiseline i gorke materi¬je. Zato se i koriste kod zapaljenja unutrašnjih organa, zapravo uskaču svugde gde je to potrebno. Posebno je značajno što neven umanjuje loš holesterol.

salata, šargarepa
foto: Profimedia

Neven kao hrana? Zašto da ne! Koristite lekoviti cvet u supama, čorbama, salatama, uz meso, stavite latice u puter. Svakom jelu daće zlatnu boju

Čaj od nevena

Jednu malu kašiku cvetova stavite u 2,5 dl vrele vode. Kada se prohladi, čaj će biti spreman za spoljašnju upotrebu. Idealna pomoć je kod bolesti kože, ispucale kože, manjih rana, uboda insekata, opekotina od sunca... Obolela mesta tretirajte 3-4 puta dnevno. Za svežiji dah možete ispirati i usta 2-3 puta na dan.

čaj
foto: Shutter

Radi bez greške

Mast od nevena se koristi za lečenje proširenih vena, hemeroida, promrzlina, opekotina, rana u nosu. U 500 gr zagrejane svinjske masti, ili u kokosovo ulje stavite dve šake cele biljke, ostavite da prenoći, ponovite postupak i procedite kroz gazu. Ostaje samo da dobro namažete bolno mesto.

Tinktura je spas

Muče vas otekline, nagnječenja, podlivi? U litru domaće rakije stavite punu šaku cvetova nevena, neka stoji na suncu dve nedelje. Imaće snažno i efektivno dejstvo.

hrizanteme, cveće, jesen
foto: Shutterstock

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

00:50

Cveće pokreće razvoj seoskog turizma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track