OVE TEGOBE MOŽETE OSETITI 24 SATA PRE INFARKTA: Prepoznajte simptome SRČANOG UDARA na vreme i spasite sebi život
Foto: Shutterstock

SAZNAJTE

OVE TEGOBE MOŽETE OSETITI 24 SATA PRE INFARKTA: Prepoznajte simptome SRČANOG UDARA na vreme i spasite sebi život

Žena -

Srčani udar nekoga pogodi otprilike svake 43 sekunde.

Prema novom istraživanju, koje su sproveli istraživači u Danskoj, a koje je predstavljeno na poslednjoj konferenciji Evropskog društva za kardiologiju, bol u grudima javlja se tek u jednom od pet slučajeva.

Tamnošnji lekari su analizirali podatke prikupljene od 4.000 pacijenata, između 2016. i 2018. godine, koji su srčani udar doživeli izvan bolnice, a koji su kontaktirali hitnu pomoć do dvadeset četiri sata pre kardiopulmonalnog zastoja. Lekari su zabeležili prijavljene simptome (od strane pacijenta ili nekoga iz njihovog bliskog okruženja).

srčani udar, stetoskop
foto: Shutterstock

Rezultati potvrđuju da postoji mnogo znakova upozorenja - najčešće pominjani simptom je otežano disanje (59%), potom konfuzija (23%) ili gubitak svesti (20%).

Srčani udar nekoga pogodi otprilike svake 43 sekunde. Pojavljuje se kada je protok krvi koji dovodi kiseonik u srčani mišić ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut. To se dešava jer se arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu polako suziti zbog nakupljenih masnoća i holesterola. Iako pre samog srčanog udara telo šalje upozoravajuće signale često ih zanemarujemo.

srčani udar
foto: Shutterstock

Kod žene su simptomi često netipčni, pa ih često ne povezuju sa tako ozbiljnim stanjem, a žene koje su preživele infarkt budu iznenađene jer misle da im je malaksalost organizma nastupila usled gripa.

(Kurir.rs/ Najžena)

Bonus video:

03:11

IZBEGLA SMRT ZA 2 MINUTA! Zorica Marković preživela INFARKT, a sad šokirala: Koleginica mi je VRAČALA, sad je na PROSJAČKOM ŠTAPU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track