GOVORILI SU JOJ DA IMA SUPERMOĆI, NJENIM RODITELJIMA PRETILI: Vređali su je i zvali je "BEBOM IZ EPRUVETE", a ovo je njen život
Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

VIDEO

GOVORILI SU JOJ DA IMA SUPERMOĆI, NJENIM RODITELJIMA PRETILI: Vređali su je i zvali je "BEBOM IZ EPRUVETE", a ovo je njen život

Žena -

Engleskinja Luiza Džoj Braun je prva beba začeta vantelesnom oplodnjom u istoriji. Poduhvat lekara hvaljeno je kao "najznačajnije medicinsko otkriće 20. veka". Bilo je to 1978. godine.

U to vreme okolina nije razumela šta zapravo znači taj proces pa je bilo oprečnih komentara. Situacija je danas skroz drugačija, a VTO je divna šansa za ogroman broj ljudi koji tako ostvaruju veliku želju- da postanu roditelji.

Luiza Braun
foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Luiza Džoj Braun rođena je u Odlham General bolnici u Mančesteru, uz pomoć tada eksperimentalne vantelesne oplodnje, sa 2.608 kg po rođenju. Njeni roditelji Lesli i Džon Braun pokušavali su više puta da dobiju dete prirodnim putem, lekari u Bristolu su im rekli da su šanse za to jedan prema milion i uputili ih na doktora Patrika Stepoa koji je zajedno sa Robertom Edvardsom i Džin Prudi razvio ceo postupak. Džin je prva videla kako se embrione ćelije dele.

Edvards je, kao jedini preživeli, za ovaj rad dobio Nobelovu nagradu za medicinu 2010. godine. U martu 2022. postavljena je ploča na bolnicu Royal Oldham kako bi istakla važnost sestara Mjuriel Haris i Džin Prudi, za uspešno sprovođenje procesa.

Iako Luizu zovu beba iz epruvete, ona je zapravo začeta u posudi. I njena malđa sestra Natali Braun rođena je uz pomoć VTO, četiri godine kasnije postavši 40. beba u istoriji koja je došla na svet na taj način.

Njihov otac umro je 2006. a majka je preminula 2012. u Kraljevskoj bolnici u Bristolu usled komplikacija uzrokovanih infekcijom žučne kese. Luiza se 2004. udala, a dr Edvards je bio na njenom venčanju. Pre 17 godina zatrudnela je prirodnim putem i rodila sina.

Okolina nije razumela pre 45 godina šta znači VTO. Njena porodica dobijala je čak i pisma prepuna mržnje, Luiz su zadirkivali, govorili joj da nešto neće biti u redu s njom, a onda i da će imati supermoći pa će moći da pomera predmete mislima, među suludim komentarima bio je i onaj da ona nema dušu.

Prisetila se kako ju je majka odvela u pekaru, dok je bila beba, pa je prodavačica želela da je vidi rekavši: "Pa ona je normalna beba" što je šokiralo njenu mamu.

Bilo je i poziivtnih komentara pa su se mnogi zahvaljivali Luizinim roditeljima rekavši im da su im pružili nadu da će i oni postati roditelji. I to i jeste suština.

Lekari naravno zaslužuju ogromne pohvale, Edvards i Stepo su imali i posebno ime za Luiza "sreća" kako zapravo glasi njeno srednje ime. I dobro su izabrali, koliko samo radosti donesu bebe.

Inače, lekari su pre rođenja Luiza Džoj Braun urdili 60 testova ne bi li se uverili da je sve u redu.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

02:34

VEŠTAČKA OPLODNJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track