DOKTOR OTKRIVA DA LI SMETE DA JEDETE JAJA KOJIMA JE PROŠAO ROK: Čim ih razbijete sve će vam postati jasno! Primetićete jednu stvar
Foto: Stefan Stojanović/ Mondo

ona su izvor vitamina i proteina

DOKTOR OTKRIVA DA LI SMETE DA JEDETE JAJA KOJIMA JE PROŠAO ROK: Čim ih razbijete sve će vam postati jasno! Primetićete jednu stvar

Žena -

Jaja su sastavni deo ishrane mnogih ljudi. Ne samo da su izvor vitamina A i folata (vitamin B-9, važan za zdrav rast stanica), već su i bogata proteinima.

Možda vaša porodica uživa u jutarnjoj kajgani ili omletu za užinu, a velika je verovatnoća i da uvek imate kutiju jaja u frižideru za koju niste proverili rok trajanja, prenosi Yahoo.

jaje
foto: Profimedia

Bendžamin Čapmen, profesor i stručnjak za sigurnost hrane na Odseku za poljoprivredu Državnog univerziteta Severne Karoline, kaže da se rokovi trajanja odnose na periode tokom kojeg se jaja mogu konzumirati sa visokim stepenom sigurnosti. Kada istekne rok, možete očekivati ​​da će jaja izgubiti na kvalitetu na sonovu studija o roku trajanja i preferencijama testova potrošača, dodaje.

Čapmen kaže da su datumi roka trajanja navedeni na kutijama za jaja vrlo slični datumima roka trajanja koji se nalaze na mlečnim proizvodima – svrha je pružiti potrošačima artikl najboljeg kvaliteta.

Dodaje da je rok trajanja datum do kojeg bi jaja trebalo da napuste rafove radnje pre nego što kvalitet počne da opada. Ali nema čarobnog vremenskog okvira za rok trajanja koji govori o sigurnosti konzumacije proizvoda, kaže Čapmen koji napominje da proizvođači obično kažu da će izdržati četiri do pet nedelja ako se drže u frižideru na temperaturi nižoj od 5°C.

Jaja
foto: Shutterstock

Iako možete uživati ​​u jajima i nakon datuma navedenog na kutiji, ne možete znati da li su sigurna iako ih držite u frižideru, napominje Čepmen, jer postoji mogućnost da se razvila salmonela, a ta se kontaminacija događa unutar jaja. Srećom, to nije uobičajena pojava. Očekuje se da se salmonela pojavi u odnosu 1:10.000 ili 1:20.000 jaja", kaže Čepmen.

Jajima koja duže stoje, posebno onima kojima je prošao datum na pakovanje, su smanjenog kvaliteta, ali dobra su kad se termički obrade.

– Kad jaje dugo stoji, žumance ili belance jajeta možda neće zadržati svoj oblik i biće tečniji od očekivanog – objašnjava Čepmen. Međutim, to nije pitanje sigurnosti već kvaliteta.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

02:33

NOVAK JE IGRAO U NEHUMANIM USLOVIMA! Teniski stručnjak: Napravili su od stadiona šerpu za kuvanje jaja, bio je kao poliven kofom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track