OTKRIĆE: Revolucija u srpskoj kardiologiji!
Foto: Aleksandar Jovanovic

Ugradnja srčanih zalistaka bez otvaranja grudnog koša

OTKRIĆE: Revolucija u srpskoj kardiologiji!

Život -
U Kliničkom centru Srbije prvi put izvedena intervencija ubacivanja veštačkih zalistaka kroz preponsku aortu, koja se obavlja na starijim pacijentima i kod onih koji ne smeju da budu operisani na klasičan način

Pacijenti koji imaju sužen aortni zalistak tradicionalno su lečeni kardiohirurškom operacijom s otvaranjem grudnog koša, zaustavljanjem srčanog rada i ugradnjom veštačkog zaliska na mesto obolelog. Međutim, revolucionarna metoda koja je pre nekoliko godina razvijena u svetu počela je da se primenjuje i u Srbiji. Njom se ugradnja aortnog zaliska može izvesti za svega 20 minuta bez otvaranja grudnog koša, a intervencije se obavljaju kod pacijenata koji imaju više od 75 godina.U Srbiji je ova metoda prvi put primenjena 5. marta u salama za kateterizaciju srca Kliničkog centra Srbije, a izveo ju je tim lekara predvođenih doktorom Milanom Nedeljkovićem, pomoćnikom direktora Kliničkog centra Srbije.- Kod svake velike operacije na srcu komplikacije nisu retke, što je posebno izraženo kod bolesnika u odmaklom životnom dobu i s drugim bolestima, kao što su oboljenja bubrega, jetre, pluća... Takvi pacijenti imaju veliki rizik da čak i ne prežive operaciju. Međutim, novom metodom se specijalnim kateterima, najčešće pristupom iz prepone bolesnika, ugrađuje veštački zalistak na mesto oštećenog - istakao je dr Nedeljković i objasnio da se na taj način izbegava velika hirurška intervencija, smanjuje rizik za bolesnika, a rezultati su izvanredni.Prednosti te metode jesu što se ne otvara grudni koš, što intervencija znatno kraće traje, a pacijent se brže oporavlja.- Sistemom „cevčica“ iz preponske arterije dolazi se do srca, gde se proširuje suženje na zalisku na početku aorte, a nakon toga ugrađuje veštački srčani zalistak napravljen od specijalnog materijala nitinola. On nam omogućava da valvulu pre ugradnje pripremimo tako što je izvučemo iz hladne vode, u ruci smežuramo u oblik loptice, plasiramo kroz kateter do aorte, a na sobnoj temperaturi ona dobija oblik kakav ima kada srce radi - rekao je doktor Nedeljković i istakao da je u pitanju revolucionarno otkriće, kao što je pre 15 godina bilo stavljanje stenta kod pacijenata koji su doživeli infarkt.- Važno je naglasiti da ovde pacijent diše svojim plućima, a operacija traje pet puta kraće i radi se na elegantniji način. Metoda je priznata u svetu i nadam se da će u budućnosti biti praksa da se kod nas rade dva pacijenta mesečno - naglasio je sagovornik Dr Kurira.Prema njegovim rečima, te intervencije su veoma važne za pacijente kojima je u četrdesetim ili pedesetim godinama urađena klasična operacija zamene srčanih zalistaka, ali te veštačke valvule imaju rok trajanja oko 20 godina, a kada se istroše, pacijenti postaju kandidati za novu metodu.

Od sada je moguće i sprečavanje šlogaU KCS u petak 7. marta tim interventnih kardiologa izveo je još jednu novu metodu zahvata na srcu kod pacijenata koji imaju takozvanu aritmiju absolutu i pod visokim su rizikom da dožive moždani udar, odnosno šlog.- Takvim pacijentima najčešće dajemo lekove koji razređuju krv, a kod onih kod kojih se javlja krvarenje na dvanaestopalačnom crevu, želucu ili debelom crevu nemamo drugog izbora nego da se stavi takozvani okluder - sunđerčić kojim će da se zapuši mesto na kome se stvaraju trombotične mase, tako da pacijent može bez lekova dalje da živi - istakao je doktor Nedeljković.Ta intervencija obavlja se specijalnim kateterima kroz preponu bolesnika i bez otvaranja grudnog koša.Prvi pacijenti: Ovo je spas!Prvi zahvat u KCS urađen je Predragu Ð. (77) kroz preponsku aortu, jer je samo na taj način moglo da mu se pomogne s obzirom na činjenicu da već pet godina ima stenozu aorte i zbog toga mnoge probleme - od nesvestica do bolova u grudima. Pored toga, oboleo je od šećerne bolesti i ima problema s bubrezima, pa kao visoko rizičan bolesnik nije mogao da bude operisan na klasičan način.- On je čovek kod koga ne može da se pozicionira hirurška valvula na tradicionalan način otvaranjem grudnog koša. Jedino rešenje bilo je da se interventnim putem, preko prepone, stavi veštačka valvula bez otvaranja grudnog koša - objasnio je doktor Milan Nedeljković nakon intervencije koja je trajala dvadesetak minuta.Drugi zahvat ugradnje veštačke aorte urađen i Simki Majstorović (79), koja je pre ulaska u salu rekla da je dugo srčani bolesnik i da je imala problema sa zamaranjem.- Ovo je spas za mene, ali i sve druge pacijente koji ne smeju da se operišu na drugačiji način - uzbuđeno je rekla Simka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track