KOLIKO DUGO ĆETE ŽIVETI: Ruke otkrivaju trajanje životnog veka!

Istraživanje

KOLIKO DUGO ĆETE ŽIVETI: Ruke otkrivaju trajanje životnog veka!

Život -
Zanemarujući pirodičnu anamnezu i ostale faktore, muškarcima starijim od 60 godina, kojima je kažiprst duži od prstenjaka, imaju za 33 odsto manju verovatnoću da će oboleti od raka prostate

Redovno vežbaj, zdravo se hrani, izbegavaj stres - saveti su za zdrav i dug život. Ali da li je to dovoljno? Pogledajte spisak faktora koji, tvrde naučnici, takođe utiču na dužinu životnog veka...

Dužina prstijuNaučnici su uporedili više od 1.500 prstiju muškaraca obolelih od raka prostate sa više od 3.000 zdravih muškaraca. Zanemarujući pirodičnu anamnezu i ostale faktore, muškarcima starijim od 60 godina, kojima je kažiprst duži od prstenjaka, imaju za 33 odsto manju verovatnoću da će oboleti od raka prostate. Mlađi muškarci sa dužim kažiprstom prolaze još bolje. Kod njih je rizik od oboljenja manji za čak 87 odsto.

Redosled rođenjaIako nema konačnog dokaza, nekoliko istraživanja je pokazalo da su prvorođeni dečaci prilikom rođenja izloženi većim nivoima estrogena, što povećava mogućnost oboljevanja od raka testisa. Starija braća imaju i veći rizik oboljevanja od leukemije.

Snaga u rukamaPrema istraživanju dugom čak 25 godina, kojim je obuhvaćeno 6.000 muškaraca od 45 do 68 godina, snaga u rukama je bila najbolji pokazatelj o tome ko će biti vitalan i pokretan u poznijim godinama. Istraživanje je pokazalo da su oni sa slabim rukama imali više zdravstvenih problema od onih snažnih. I u jednom drugom istraživanju, koje je obuhvatalo starije muškarce i žene, utvrđeno je da jača snaga u rukama povezana s dužinom života.

Opadanje koseIstraživanje naučnika sa Harvarda i Brighama i Bolnice za žene pokazalo je da su ćelavost i ozbiljan gubitak kose povezani sa povećanjem srčanih oboljenja. U tom su kontekstu posebno ugroženi oni potpuno ćelavi muškarci kod kojih je mogućnost oboljenja povećana za 36 odsto za razliku od muškaraca koji imaju kosu.

(Nadlanu.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track