(VIDEO) Želite da saznate kakvog ste zdravlja? Sve se krije na vašem licu!

Sistem

(VIDEO) Želite da saznate kakvog ste zdravlja? Sve se krije na vašem licu!

Život -
Meri puls i disanje samo na osnovu promena u boji kože, a prema rečima tvoraca biće naročito koristan za praćenje prevremeno rođenih beb

Sistem koji samo na osnovu snimka video-kamerom meri sitne promene u boji kože, a samim tim i puls i brzinu disanja trebalo bi da omogući lekarima da kontrolišu vitalne funkcije pacijenata putem interneta.Da bi pratili zdravstveno stanje novorođenčadi više im neće biti potrebni senzori i drugi uređaji koji im se stavljaju na kožu.

Sistem nazvan "Distance PPG", delo stručnjaka teksaškog Univerziteta Rajs, meri puls i disanje samo na osnovu promena u boji kože, a prema rečima tvoraca biće naročito koristan za praćenje prevremeno rođenih beba, kod kojih manžetne za merenje krvnog pritiska i drugi merni uređaji na telu mogu predstavljati opasnost.

"Sve je počelo 2013. kada smo posetili Dečju bolnicu u Teksasu i razgovarali s lekarima kako bismo prikupili ideje", objašnjava vođa projekta Majank Kumar.

"Videli smo novorođenčad na odeljenju za prevremeno rođene bebe i mnoštvo kablova prikačenih za njihova tela.” Problem je u tome što se bebe okreću i majke moraju da paze kako bi vratile kablove na mesto ukoliko se otkače, jer mogu da izazovu povrede na njihovoj nežnoj koži.

Kumar i njegov tim su znali za tehniku koja koristi video-kameru za otkrivanje gotovo neprimetnih promena u boji kože usled promena u količini krvi ispod nje. Na osnovu tih kratkoročnih promena mogu da se odrede puls i frekvencija disanja. Međutim, ova tehnika nije prepoznavala promene na tamnijoj koži, osim toga, svetlost nije uvek bila dovoljno jaka, a možda najveći problem je bio u tome što se pacijenti ponekad pomeraju.

Tim Univerziteta Rajs rešio je ove probleme tako što je razvio metodu za merenje signala o promeni boje kože na različitim delovima lica i algoritam za praćenje promena u predelu nosa, očiju, usta i lica u celini.

"Otkrili smo da se jačina signala o promeni boje kože razlikuje na različitim delovima lica, pa smo razvili prilagođene algoritme za procenu", kaže Kumar i dodaje da se na taj način dobijaju preciznije informacije o vitalnim funkcijama.

Integrisanjem sistema koji uzima u obzir pokrete, uključujući i osmeh, dobijaju se precizni podaci o pulsu, čak i za različite boje kože i u različitim svetlosnim uslovima. Kumar očekuje da će "Distance PPG” moći da se koristi na mobilnim telefonima, tabletima i računarima kako bi ljudi dobili pouzdane podatke o vitalnim funkcijama kad god požele.

http://www.youtube.com/watch?v=-jwGlLBxuH8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track