ZA SVE BUDUĆE MAME, SAVETI LEKARA: Dobiću bebu!
Foto: Thinkstock

Supermama

ZA SVE BUDUĆE MAME, SAVETI LEKARA: Dobiću bebu!

Život -
Dok čekate budućeg mezimca, više nego ikad povedite računa o svom zdravlju i ishrani i redovno odlazite na kontrolu

U ovom trenutku hiljade žena u Srbiji pokušavaju da zatrudne. Ako ste i vi među njima, sigurno, čim vam zakasni ciklus, trčite u apoteku da kupite test za trudnoću, a onda nestrpljivo iščekujete rezultat. Ukoliko bude pozitivan, sreću i radost ubrzo će pomutiti briga. Pitate se šta sad? Potražili smo odgovore od dr. sc. med Mime Fazlagić.– Prva poseta lekaru potrebna je kad izostane ciklus. Ako je test pozitivan, zakazuje se pregled. Ukoliko se prerano ode na pregled, nije moguće videti trudnoću i plod. Ako imate redovan ciklus na 28 dana, trudnoća se ultrazvukom dobro može videti oko 6. gestacijske nedelje. Na prvom pregledu konstatuje se da li je trudnoća u materici ili pak vanmaterična, dogovori se dalji plan kontrole i urade osnovne laboratorijske analize. Ovaj period je najznačajniji za razvoj bebe, pa je ključno da se više posvetite sebi i svom zdravlju – ističe dr Fazlagić.Po trimestrimaPo navršenoj 12. gestacijskoj nedelji radi se „dabl test“, a precizna starost trudnoće može da se odredi samo ultrazvučnim pregledom. Test podrazumeva ultrazvučni pregled kojim se konstatuje dužina ploda, kao i analiza krvi da bi se odredila koncentracija dva hormona. – Vrednosti koncentracije hormona i vrednosti dobijene ultrazvučnim pregledom kombinuju se u programu koji izračunava rizike za hromozomske poremećaje. Rezultat ne znači da dete ima ili nema hromozomski poremećaj, već je to statistička verovatnoća za njegovu pojavu. Ako neposredno pre trudnoće niste radili kolposkopiju, pregled grlića materice i PA test, sada je pravo vreme za to – kaže naša sagovornica.

Od četvrtog meseca, pored osnovnih laboratorijskih nalaza, rade se i analize koncentracije uree, kreatinina, holesterola, transaminaza, triglicerida, proteina. U ovom tromesečju najvažniji je ultrazvučni pregled koji se radi između 20-24. nedelje trudnoće i često se naziva „ekspertski ultrazvuk”. – U tom periodu svi bebini organi dostupni su za precizniji pregled, pa se proverava položaj posteljice, količina plodove vode i detaljan razvoj organa kod bebe. Često trudnice žele i 4D pregled, a njime se dobija samo uvid u bebin izgled, dok je za dijagnostiku anomalija organa neprikosnoven običan ultrazvuk. Danas se ne rade brisevi vagine i grlića, već samo ako postoji indikacija – navodi dr Fazlagić.Poslednji meseci trudnoćeU trećem trimestru sve kontrole su usmerene ka porođaju. Potrebno je ponoviti sve laboratorijske analize, a preporučuje se još češća kontrola krvnog pritiska. Ultrazvučnim pregledom prate se rast bebe, količina plodove vode i zrelost posteljice. – Od 36. nedelje radi se kardiotokografija (CTG) koja beleži srčanu radnju ploda, da li postoje kontrakcije materice i da li je beba u dobroj kondiciji. Koliko često ćete ići na ultrazvučne i kardiotokografske preglede, odrediće vaš lekar na osnovu prethodnih nalaza – objašnjava naša sagovornica.Tekst: Vanja Ostojić

Saveti za prvi trimestarČuvajte se virusa i stomačnog trovanjaHranite se zdravo, a zaboravite savet da jedete za dvoje. To nikako ne znači da treba da jedete dva puta više, već dva puta odgovornije!Ako ste pušač, ovo je pravi trenutak i motiv da prestanete. Ukoliko baš ne možete da se odreknete cigareta, smanjite njihov brojBudite fizički aktivni ili barem što više šetajte na svežem vazduhu.

Trudnoća po lunarnim mesecimaNormalna trudnoća traje 40 gestacijskih nedelja ili 10 lunarnih meseci. Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana poslednje menstruacije, ukupno 10 lunarnih meseci koji imaju po 28 dana, a žene računaju da trudnoća traje 9 kalendarskih meseci i to je najčešća zabuna.

Izračunajte termin porođajaZa lično računanje najlakše je upotrebiti Negelovu formulu. Termin porođaja dobija se kada se na datum poslednje menstruacije doda 7 dana, a onda oduzmu 3 meseca. Na primer, ako je poslednja menstruacija bila 3. avgusta, očekivani termin porođaja je 10. maj.

Saveti plusU drugom tromesečju trudnice lako dobijaju kilograme, pa se povećava rizik od trudničkog dijabetesa i visokog pritiska. Zato je važno smanjiti količinu slatkiša i povećati unos proteina. Preporučuju se tri obroka uz dve užine, kao i minerali i vitamini.Krenite na vežbe za trudnice: prijaće vašem telu i upoznaćete druge budeće mame, razmeniti iskustva i pripremiti se za porođaj.Odmarajte se uz opuštajuću muziku i spavajte kad god možete, jer time smanjujete stres, koji može biti uzrok prevremenog porođaja. Kada ležite, neka to bude bar 15 minuta na levom boku jer tako do bebe stiže više kiseonika.U poslednjem tromesečju smanjite obroke, ali zato jedite često jer veća količina hrane, zbog izmenjene anatomije i podignutog želuca, pravi problem u varenju i stvara gorušicu.Ako se plašite porođaja, vrlo je važno da o tome pričate sa okolinom i svojim ginekologom. Porođaj je najprirodnija stvar u životu žene, a pozitivan stav o tom činu i lepe misli imaju blagotvoran uticaj.Spakujte torbu za porodilište jer beba može da vas iznenadi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track