Kada dete boli glava
Foto: Shutterstock

Supermama

Kada dete boli glava

Život -
Glavobolja je rezervisana za odrasle, zar ne? Nažalost, nedavna medicinska studija pokazala je da 70 odsto dece pre polaska u školu bar jednom iskusi tu vrstu bola

Porast broja slučajeva glavobolje kod dece uočen je još pre nekoliko decenija, i od tada je uvećan dva-tri puta. O uzrocima, načinima ispoljavanja, dijagnostici, lečenju i prevenciji dečje glavobolje razgovarali smo sa dr Kristinom Davidović, neuroradiologom u Centru za radiologiju i magnetnu rezonancu u Urgentnom centru KCS u Beogradu.

Šta je izaziva?Veliki je broj faktora koji pojedinačno ili u kombinaciji mogu izazvati dečju glavobolju, ali je osnovna podela na glavobolju neurološke i neneurološke prirode. Ako je o ovoj drugoj reč, ona može biti povezana sa akutnim respiratornim infekcijama, povišenom telesnom temperaturom, upalom uha ili sinusa, anemijom. – Zanimljivo je da i urinarna infekcija kod male dece takođe može da se manifestuje glavoboljom. Ona može nastati i kao reakcija na emotivnu napetost koju dete doživljava duže vreme. Isto tako, može biti reakcija na neke lekove, ukoliko se dete leči od druge bolesti, kakvi su, na primer, lekovi protiv astme. Takođe, mogu je izazvati i spazmi (grčevi) vratnih mišića usled nepravilnog držanja ili položaja u snu, kao i kod urođene nesimetričnosti vrata (krivošija). Loš protok kroz krvne sudove usled urođenih anomalija isto tako može dovesti do glavobolje, baš kao i premor, malo sna i nedovoljno unošenje tečnosti tokom dana. Glavobolja, posebno migrena, može češće da se javlja u određenim porodicama. Ukoliko postoji porodična istorija upornih glavobolja, povećava se rizik da će i dete patiti od takvih tegoba. Povreda glave takođe može da izazove bol. Iako većina lakših povreda glave prolazi bez posledica, potrebno je dete odvesti lekaru, pogotovo ako je jako udarilo glavu ili ukoliko posle pada ili udarca ima snažnu glavobolju – ističe dr Davidović.U kom uzrastu se javlja?Dete može da se požali na bol u glavi začuđujuće rano. Naravno, potreban je razvijen govor da bi nam dete saopštilo da ga nešto boli, a to je uzrast oko druge godine. Da bi se otkrio uzrok glavobolje, najvažnija je opservacija roditelja ili bliskih osoba, koji mogu da uoče da li se i kada dete žali na glavobolju odnosno da li je zaista ima ili je pak to samo način privlačenja pažnje. Ni migrena nije retkaMigrena isto tako može da se javi izuzetno rano kod dece. Još kao odojče ili u drugoj godini dete može da ima simptome koji ukazuju na migrensku glavobolju. – Nestabilnost pri hodu, vrtoglavica, bol u stomaku, povraćanje, razdražljivost, iznenadno povlačenje iz igre i bekstvo u san, koji donosi olakšanje, mogu biti neki od simptoma migrenske glavobolje. Iznenada se jave, neko vreme traju i onda prestaju. Kod dece predškolskog uzrasta migrena je češća kod dečaka. Da bi se dijagnostikovala bilo koja vrsta glavobolje, potreban je određen period praćenja, što obično traje od četiri do šest nedelja. To je vreme u kome roditelji vode dnevnik glavobolje i upisuju sve promene u vezi s detetovim ponašanjem, kao i opis situacije koja prethodi pojavi glavobolje. Veoma je važno napomenuti da se roditelji često boje da detetu daju lek koji je lekar propisao ili ga ne daju adekvatno. Nije u redu pustiti dete da trpi bol! Obično se dobar efekat postiže paracetamolom ili ibuprofenom u odgovarajućoj dozi. Lek može biti koristan ako se uzme na vreme, a može sprečiti i komplikacije, naročito kod migrene – ističe dr Davidović.

Tekst: Vesna Stanimirović

Odvedite ga lekaruUkoliko vam se dete požali na ponovljenu glavobolju, obavezno se obratite pedijatru. Ako bude potrebno, lekar će vas uputiti neurologu koji će odrediti dalji tok ispitivanja, otkriti uzrok glavobolje i preporučiti terapiju. Danas postoje brojni lekovi koji mogu da pomognu protiv glavobolje. A ono što možemo učiniti sami, jeste da deci obezbedimo ustaljenu dnevnu rutinu, adekvatan odmor, lepe trenutke, igru, zdravo okruženje i zdravu ishranu. To je sigurno važan način prevencije i mnogih drugih bolesti.

Sprečite bol na vremeUpravo to je najvažniji deo lečenja: uočiti faktore koji mogu da provociraju bol i raditi na njihovoj eliminaciji.– Zdrav način ishrane, tri glavna obroka i dve užine, dovoljno tečnosti, naročito leti i posle igre odnosno sporta, odlazak na spavanje na vreme i miran san, jesu neke mere koje mogu pomoći da ne dođe do glavobolje. Ukoliko se dete požali na bol ili to sami zapazite, poterajte ga u krevet, zamračite sobu i odstranite sve za šta znate da mu smeta. Takođe, obratite pažnju na situacije koje ga čine napetim, koje ga plaše ili ljute, i pokušajte da ih izbegnete – savetuje dr Kristina Davidović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track