TATA KUPI MI ...10 stvari koje deca ne žele od vas za Novu godinu
Foto: Shutterstock

Supermama

TATA KUPI MI ...10 stvari koje deca ne žele od vas za Novu godinu

Život -
Nema roditelja koji ovih dana ne smišlja šta da stavi pod jelku. Ali umesto da lupate glavu o tome šta dete želi, prvo bi trebalo da znate šta ono ne želi

Da od prazničnog slavlja napravite dosadnu obavezuAko u vašoj porodici novogodišnji i božićni praznici predstavljaju projekat sa elaboratom od 150 strana, koji detaljno propisuje kako ćete urediti dom, postaviti i aranžirati trpezu, šta ćete jesti i kupovati, pretvorili ste provod u „moranje”, a praznike u stresnu obavezu koja neće prijati ni vama ni vašoj deci.Da im poklonite baš ono što su tražilaAko se pod jelkom nađu samo pokloni koje su deca tražila ili pokazala da žele, nedostaje faktor iznenađenja i opet imate slučaj „ispunjavanja obaveze”, jer takvi pokloni od roditelja zahtevaju toliko posvećenosti koliko i otvaranje novčanika na kasi. Probajte da otkrijete šta bi drugo deca mogla da požele da nisu neprestano bila bombardovana reklamama za jedne te iste nove igračke. Pokušajte da im proširite interesovanja darivanjem nečega što nisu imala priliku da otkriju sama i što im je dovoljno blisko da ih obraduje.

Da praznike provedete s daljinskim u ruciPored stotinak TV kanala koji se tokom praznika bore za vašu pažnju i pokušavaju da vas zakucaju za ekran, vaša deca imaju male šanse da budu primećena. Samo im još fali da svaki njihov pokušaj komunikacije odbijete uz obrazloženje: „Dobili ste gomilu igračaka, idite sad pa se igrajte!”Da ih u novogodišnjoj noći ostavite u potrazi za boljim društvomAko mislite da ste ispunili obavezu prema deci time što ste ih zatrpali igračkama, ukrasili stan, napunili frižider hranom i sokovima, uključili TV i obezbedili odraslu osobu koja će ih nadzirati, u stvari propuštate najvažnije. Kada već verujete da će se tako sjajno provesti, zašto sami tražite bolji provod? Ne potcenjujte male radosti i porodične trenutke – decu to može povrediti jer će misliti da ih ne shvatate ozbiljno.Da im stalno ponavljate kolikoste se istrošili na pokloneAko ste već odlučili da kupite detetu skup poklon, neka to bude zato što vi to želite i možete, a ne zato što vam ga je dete iznudilo na neki način. Samim tim, nećete posle ni koristiti svaku priliku da mu kukate kako sad nemate para, kako je nezahvalno ili kako ste se toliko istrošili a sada se ono ne igra s tim. Još je gore ako se pred detetom upoređujete s drugim roditeljima, dokazujući kako ste vi bolji jer ste podigli dva kredita za poklone i kako treba da je srećno što vas ima.

Da od kuće napravite muzejJedna od najvećih radosti za decu je kićenje jelke i stana. Ne postavljajte tako visoke standarde što se novogodišnjeg ukrašavanja tiče da biste zbog toga decu morali da isključite ili da zanemarite njihove kreativne ideje i predloge. Zaboravite na jelke i savršene aranžmane iz časopisa. Poslednje što će usrećiti vaše dete jeste da sedi skrštenih ruku i gleda kako vi uz pomoć Nasinih računara i satelitskog navođenja kačite svaku staklenu kuglu na idealnu poziciju.Da darivanje pretvorite u formalnostSpiskove zahteva, uslova i želja i pregovore na visokom nivou ostavite za posao. Praznično darivanje nije transakcija. A nije ni obaveza, pa nemojte svojim držanjem da ga deci predstavite takvim. Naučite decu da se pokloni ne traže već se primaju sa zahvalnošću. Izbegavajte razgovor na tu temu pre nego što dođe vreme za poklone – pružite im priliku da iskuse iščekivanje, iznenađenje i radost.

Da ih ovih dana vučete po tržnim centrimaPretpraznična nabavka, kupovina poklona, mahnita jurnjava s rasprodaje na rasprodaju – nema goreg košmara za decu. Sve vreme moraju da idu tamo-amo, ništa ne smeju da diraju – najbolje i da ništa ne govore jer vi obavljate silne matematičke operacije u glavi, računajući koliko će iznositi koja rata ili koliko vam je novca preostalo na kartici. A kada se konačno dovučete kući, potpuno ste iscrpljeni pa još manje želite da vas deca gnjave.Da im poklonite ono što vi želite da ona želeLepo je iznenaditi decu, ali nemojte im podvaljivati. Provaliće vas i biti uvređena i tužna. Ako vaše dete ne zanima muzika a vi ga uporno nagovarate da krene u muzičku školu, muzički unstrument ispod jelke obradovaće ga koliko i bilo koji drugi perfidan trik koji roditelji primenjuju da nametnu svoju volju. To isto važi i kada je reč o teniskom reketu za „budućeg šampiona”, knjizi za dete koje baš ne voli da čita ili haljinici za devojčicu koja mrzi da se oblači ženstveno.

Da poklone date pre praznikaNema davanja poklona pre dočeka pod izgovorom da „deca ne mogu da čekaju”. To je samo još jedan način da poklanjanje pretvorite u formalnost. Štaviše, postoji opasnost da poklon deci u međuvremenu dosadi ili ga čak pokvare. Samim tim uzbuđenja zbog dolaska Deda Mraza više neće biti, osim ako u poslednjem trenutku ne krenete u stresnu potragu za novim poklonom.(Izvor: www.detinjarije.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track