Palpitacije srca

Na nepravilan rad srca utiču mnogi faktori - od treme do pića koja sadrže kofein

Palpitacije srca

Život -
Nepravilni otkucaji srca svakog mogu zabrinuti, ali nisu uvek znak nekog ozbiljnog oboljenja

Da li ponekad osetite da srce bez ikakvog razloga počinje da vam kuca ubrzano ili snažnije nego obično? Da li vam se učini da ponekad i preskoči? To deluje veoma uznemirujuće i odmah pomišljate na najgore. Međutim, iako promene u radu jednog od najvažnijih organa u ljudskom organizmu mogu da bude prvi znak nekog ozbiljnog oboljenja, ipak ne treba da paničite, jer nepravilni otkucaji srca ili srčane palpitacije mogu da nastanu usled mnogih drugih faktora. Zato je Dr Kurir istraživao koji sve uticaji mogu da dovedu do promena u radu srca i kako ih na najbolji način sprečiti.Svima je poznato da srce menja tempo rada tokom i posle fizičkih aktivnosti. Ono tada pumpa mnogo veću količinu krvi, koju šalje u sve delove organizma da bi mišići dobili neophodnu količinu kiseonika i hranljivih materija, a izbacili ugljen-dioksid i štetne elemente. Osim fizičke aktivnosti, srce ubrzano radi usled straha, treme, osećaja neprijatnosti, a, naravno, ubrzava broj otkucaja i ukoliko nam se iz nekog razloga povisi telesna temperatura. Takođe, srce radi drugačije kada popijemo neki napitak koji sadrži kofein, kao što su kafa, zeleni čaj, energetska pića, ako konzumiramo određene lekove ili ukoliko smo preosetljivi na neku vrstu hrane. Zato je veoma važno da tačno znamo šta svakodnevno unosimo u telo. Ipak, postoje i nešto ozbiljniji poremećaji u radu srca, koji nastaju usled određenih bolesti. Tako može da dođe do pojave takozvanog treperenja pretkomora, što zahvata svaku pedesetu osobu stariju od 65 godina. Treperenje se javlja pod uticajem bolesti štitaste žlezde ili krvnih sudova, a može da ga izazove i alkohol.Da biste sprečili nepravilne otkucaje srca i tako smanjili opasnost od pojave ozbiljnih srčanih oboljenja, treba da povedete računa o svom srcu tako što ćete održavati kondiciju redovnom fizičkom aktivnošću, ostaviti pušenje, a takođe i savladavanjem stresa, unošenjem zdrave hrane i održavanjem optimalne telesne težine.

Za zdravo srce

Svi bi trebalo da povedu računa o ishrani i kvalitetu namirnica koje unose u svoje telo. Da bi srce bilo otporno na razna oboljenja neophodno je unošenje folne kiseline, magnezijuma i vitamina B6 i B12, koji utiču na njegov rad. Ovi sastojci nalaze se u velikim količinama u mesu, školjkama, pasulju, grašku, tamnozelenom lisnatom povrću i integralnim žitaricama.

Preskakanje srca

Često se dešava da posle pušenja, pijenja kafe i alkohola, srce nepravilno radi, čak i u situaciji kada telo potpuno miruje. U tom slučaju se dešavaju takozvane ekstrasistole, odnosno prerani otkucaji srca. Imate osećaj kao da ono preskače otkucaj, jer posle prethodnog preranog otkucaja dolazi do kratke pauze u njegovom radu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track