Oprez, ambrozija napada!

Povišena koncentracija polena

Oprez, ambrozija napada!

Život -
Granične vrednosti su 15 zrna polena u metru kubnom vazduha, a prethodnih dana zabeleženo je i preko 50 zrna ambrozije u vazduhu

BEOGRAD - Prethodnih dana zabeležene su povišene vrednosti polena ambrozije koja se smatra najvećim alergenim polenom pa bi osobe koje imaju problem sa alergijama trebalo da koriste svoju terapiju i da se u slučaju učestalijih simptoma jave lekaru.

Koordinator odeljenja za praćenje alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović rekla je da su prošle nedelje zabeležene tri do četiri puta veće koncentracije polena ambrozije, koja je najveći alergen u ovom periodu godine.

Kako je objasnila, granične vrednosti su 15 zrna polena u metru kubnom vazduha, a prethodnih dana zabeleženo je i preko 50 zrna ambrozije u vazduhu.

Visoke kocentracije ovog polena očekuju se sve do polovine septembra, pa je važno da osobe koje pate od alergija koriste antihistaminike i terapije koje im je preporučio lekar, a da ako simptomi postanu učestaliji ponovo posete svog lekara, kazala je ona.

Kako je navela Mitrović, uobičajeno je da se u periodu od 20. avgusta do 10. septembra mogu očekivati najviše kocentracije u vazduhu, a da je problem to što uz ambroziju u tom periodu cvetaju i bočne grane, odnosno to što se biljka grana.

Inače, biljka ne ispušta velike kocentracije tokom visokih temperatura ili kiše, pa narednih dana, zbog najavljenih vrućina ne treba očekivati velike količine u vazduhu, kazala je Mitrović. Takođe je dodala da se merenja u Srbiji obavljaju na 12 lokacija, a da je od ove godine organizovano praćenje kocentracija polena ambrozije i na planini Zlatibor.

Osim polena ambrozije u ovo vreme godine pojačane su i koncentracije korova i nekih trava, naročito koprive, pelina, štireva koji reagujući "unakrsno" sa drugim alergenima mogu dodatno da zasmetaju osobama koje pate od alergija.

Najčešći simptomi su kijavica, crveni, otečeni kapci, crvenilo na licu i telu, svrab očiju, nosa, zapušen nos ili pojačana sekrecija, učestalo kijanje, neretko i zapušen nos.

Najveće kocentracije polena su uglavnom u jutarnjim satima, pa bi osobe koje imaju probleme trebalo da izbegavaju da izlaze napolje, kao i da tada ne provetravaju prostorije u kojima borave.

Alergolozi ukazuju da se iz godine u godinu povećava broj ljudi koji pati od nekog oblika alergije, a prognoze evropskih stručnjaka ukazuju na to da će do 2020. godine ili 2030. godine polovina stanovništva imati probleme sa inhalacionim alergenima.

Zbog neprijatnih simptoma koji mogu da dovedu i do gušenja kod osoba za koje se posumnja da su alergične na polene neophodno je uraditi test kod alergologa.

Najčešće se koriste antihistaminici i kapi za nos, a jedini lek koji može da izmeni reakciju organizma su alergijske vakcine koje mogu da pruže dobru zaštitu i otklone simptome alergičnima.Najpre je neophodno proći sve analize, a vakcina se najčešće prima na jesen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track