Ne lečite se sami!

Lekovi su izuzetan izum čovečanstva i nezamislivo je bez njih, ali mogu biti i opasni

Ne lečite se sami!

Život -
Lek je proizvod koji se unosi u organizam s ciljem izlečenja i uklanjanja bola, ali kao i svaka druga supstanca, može da ispolji i svoju "lošu" stranu

Da li vam se često događa da zbog najmanje glavobolje gutate lek? A to radite i kad vam je muka, boli vas zub, zglobovi i imate temperaturu. Okej je to ako je svedeno na razumnu meru. Jer svaki lek može da bude isto toliko opasan koliko i koristan! Mislite o tome. Ovog puta se bavimo upravo tim neželjenim dejstvima lekova. Stručnjaci stalno upozoravaju da ne propisujemo sami terapiju sebi i ukućanima jer nije retka ni smrt usled nepravilnog korišćenja lekova.Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, akutna trovanja, među kojima su najzastupljenija trovanja lekovima, uz karcinome i bolesti kardiovaskularnog sistema, svrstala su se u najznačajnije uzročnike smrti na našoj planeti! Međutim, ono što posebno iznenađuje jeste podatak da su najčešći uzročnici trovanja lekovima bili analgetici ili oni protiv bolova koje gutamo skoro svakog drugog dana.Ako ne znate, lek je proizvod farmaceutske industrije koji se unosi u organizam kako bi se bolest izlečila ili držala pod kontrolom. On deluje na uzročnike bolesti, ali i na ceo organizam. Svi lekovi imaju veliki značaj za čovečanstvo, važan su deo društva, a bez njih se ne mogu zamisliti najzaostalije, ali ni najrazvijenije zajednice. Mnogi lekovi izazivaju neželjene efekte ukoliko se unesu u prekomernoj količini. Neke osobe reaguju i na pravilnu upotrebu medikamenata. To se dešava kada je pacijent posebno osetljiv na neki njegov sastojak.

Lekovi i hrana

Pojedini lekovi mogu da reaguju i s nekim sastojcima hrane. Naime, poznato je da određeni preparati u kombinaciji sa grejpfrutom mogu imati veoma negativne efekte. Kada se govori o toksičnosti lekova, od posebnog značaja su akutna trovanja, odnosno prekomerna unošenja jednog, ali često i više vrsta lekova odjednom. To može da ima veoma ozbiljne toksične efekte na organizam, pa čak da izazove i smrt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track