24. FEBRUARA ĆEMO ZNATI KAKO IZGLEDA: Uskoro u opticaju nova novčanica od 20 evra!

Redizajn

24. FEBRUARA ĆEMO ZNATI KAKO IZGLEDA: Uskoro u opticaju nova novčanica od 20 evra!

Austrija -
Danas je u opticaju oko tri milijarde ovih novčanica, pa je u novčanicama od 20 evra sadržana vrednost od ukupno 60 milijardi evra

BEČ - Za dva meseca pojaviće se redizajnirana novčanica od 20 evra. Tako će se, posle uvođenja novodizajniranih novčanica od pet i deset evra, pojaviti i treća novčanica sa izgledom koji se prilično razlikuje od prethodne.

Nacionalna banka Austrije i narodne banke ostalih država zone evra novu novčanicu od 20 evra predstaviće istovremeno 24. februara 2015.

Posle novčanice od 50 evra, 20 evra je druga najčešća novčanica ove valute. Danas je u opticaju oko tri milijarde ovih novčanica, pa je u novčanicama od 20 evra sadržana vrednost od ukupno 60 milijardi evra. Kao i kod prethodnog redizajna, stare novčanice od 20 evra važiće paralelno sa novim i biće postepeno povlačene iz prometa.

Uvođenje nove novčanice od 20 evra sprovodi se 10 meseci ranije nego što je bilo planirano. Razlozi su bezbednosne prirode: nove novčanice imaju bolje sigurnosne elemente, pre svega, jasniji vodeni žig i hologram.

Time će se otežati posao falsifikatorima. Širom Evrope je, samo u prvih šest meseci ove godine, iz prometa povučeno ukupno 331.000 falsifikovanih novčanica. Italijanska policija je nedavno pohapsila jednu napuljsku falsifikatorsku mrežu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track