AUSTRIJA U PROBLEMU: Ne znaju gde da smeste još 2.500 azilanata!
Foto: Beta/Uprava Carina/Ilustracija

Prebukirani centri za prihvat izbeglica

AUSTRIJA U PROBLEMU: Ne znaju gde da smeste još 2.500 azilanata!

Austrija -
Poslednjih mesec priliv azilanata naglo se povećao. Da bi se svi oni smestili, neophodno je da sve pokrajine ispune svoje dogovorene kvote pronalaženja smeštajnih kapaciteta

BEČ - Austirjsko ministarstvo unutrašnjih poslova, koje sada raspolaže sa oko 30.000 mesta za azilante, ovih dana grozničavo traži nove smeštajne kapacitete za još 2.500 lica.

Ako ih pronađe, najverovatnije će uspeti da smestiti sve tražioce azila do božićnih i novogodišnjih praznika. Na jučerašnjem sastanku kriznog štaba svi relevantni faktori obećali da će do 12. decembra obavestiti ministarstvo koliko mesta još mogu da obezebede. Ministarstvo unutrašnjih poslova ne računa samo na podršku austrijskih pokrajina, nego i na savezno Ministarstvo odbrane.

"Do cifre od 2.500 mesta do kraja godine došlo se na osnovu kalkulacija na bazi broja do sada podnetih zahteva za azilom", izjavio je austrijskoj medijskoj agenciji APA Karlhajnc Grundbek (Karl-Heinz Grundböck), portparol Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova.

Priliv azilanata naglo se povećao poslednjih meseci. Da bi se svi oni smestili, neophodno je da sve pokrajine ispune svoje dogovorene kvote pronalaženja smeštajnih kapaciteta još pre kraja januara 2015, kako je prethodno bilo dogovoreno. Rešenje ovog problema će biti mnogo lakše ako se od Minsitarstva odbrane dobije još praznih kasarni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track