ČADEŽ: Austrijska privreda zainteresovana za Srbiju
Foto: Fonet

Poseta Beču

ČADEŽ: Austrijska privreda zainteresovana za Srbiju

Austrija -
Na nama je da tu saradnju pomognemo, da stvorimo uslove u Srbiji, da još više austrijskih kompanija, i srednjih i manjih dolazi i otvara pogone u Srbiji, kaže predsednik PKS

BEČ - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež završio je danas trodnevnu posetu Beču razgovorom sa predsednikom Privredne komore Austrije (PKA) Kristofom Lajtlom (Christoph Leitl) sa kojim je analizirao dosadašnji tok modernizacije srpskom komorskog sistema i istakao zainteresovanost austrijske privrede za ulaganja u Srbiju.

Čadež je u izjavi Tanjugu podsetio da je pre tri meseca započet proces reforme i reorganizacije komorskog sistema Srbije po ugledu na austrijski model organizovanja privrede.

Poseta Beču, zajedno sa članovima Radne grupe Ulrihom Celenbergom iz Austrije i Martinom Knapom predstavnikom Privredne komore Nemačke, iskorišćena je, kako je objasnio, za evaluaciju predloga koji su proistekli od radnog tima.

Odlična saradnja sa srpskom komorom... Kristof Lajtl
Odlična saradnja sa srpskom komorom... Kristof Lajtl

"Imao sam prilike da razgovaram sa rukovodstvom u različitim odeljenjima Privredne komore Austrije, kako na saveznom, tako i na pokrajinskom nivou Beča. Bilo je važno da vidimo koje su dobre stvari iz modela i ispravimo ono što možda ne funkcioniše najbolje, te uzmemo samo one dobre stvari“, objasnio je Čadež.

Sa Lajtlom, koji je, kako je podsetio, od samog početka podržao proces reformi komorskog sistema u Srbiji, još od prošlogodišnje posete Beogradu kada je na tu temu razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

"PKA daje od početka veliku podršku u tom procesu“, konstatovao je Čadež dodajući da je radna grupa krenula intenzivno da radi u saradnji sa regionalnim privrednim komorama i PKS na modernizaciji komorskog sistema.

Upitan da li novi komorski sistem predviđa obavezno članstvo, kao što je to u PKA, Čadež je odgovorio da „ako želimo da napravimo uspešan, dobro organizovani sistem po austrijskom modelu treba ga praviti kako postoji“.

"Pitanje članstva između ostalog je indukovano kako je organozovana komora. Obavezno članstvo dolazi u obzir samo sa novim sistemom, novim temeljima organizacije. Možemo da uvedemo i trebalo bi da ga uvedemo, ali najpre treba imati komoru koja bi trebalo da bude pravi servis privrede“, ocenio je on.

Čadež je dodao da se ide u pravcu obaveznog članstva, i da ne bi bio uzor austrijski model da se ne ide ka tom cilju. On je, kada je reč o austrijskim privrednicima, ukazao da su oni i dalje veoma zainteresovani za ulaganja u Srbiju.

"Ono što je na nama jeste da tu saradnju pomognemo, da stvorimo uslove u Srbiji, da još više austrijskih kompanija, i srednjih i manjih dolazi i otvara pogone u Srbiji, da što više zdravih srpskih firmi povezujemo sa austrijskim preduzećima kako bi napravili strateško partnerstvo i kod nas proizvodili jedan deo njihovih proizvoda, jer su oni za to zaista zainteresovani. Traže da dislociraju delove proizvodnje“, ukazao je Čadež.

Prema njegovim rečima, to je jedini način da se pomogne srpskoj privredi da u budućnosti bude bolja, uspešnija i konkurentnija.

"Time pripremamo našu privredu za nešto što će neminovno doći, a to je ulazak u EU i na tržište koje je jako veliko i gde vladaju pravila koja su jako stroga“, naglasio je on dodajući da se može biti uspešan u tome samo kroz otvaranje stranim tržištima i saradnjom sa stranim kompanijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track