"MI SMO OPKOLJENI"! Makronovi žandarmi ne mogu da uspostave red u Novoj Kaledoniji, raste broj mrtvih, očaj vlasti, TURISTI GLADNI
Foto: Delphine Mayeur / AFP / Profimedia, EPA/Ludovic Marin Pool, AP/Kevin S Vineys

NEMIRI NA PACIFIČKOM ARHIPELAGU

"MI SMO OPKOLJENI"! Makronovi žandarmi ne mogu da uspostave red u Novoj Kaledoniji, raste broj mrtvih, očaj vlasti, TURISTI GLADNI

Planeta -

Sonja Lagard, gradonačelnica Numee, glavnog grada francuske prekookeanske teritorije Nova Kaledonija, izjavila je da je prestonica tog pacifičkog arhipelaga "pod opsadom" nakon nekoliko dana nasilja u kojem je, prema poslednjim podacima, stradalo šest ljudi.

BBC prenosi izjavu Lagard da su tokom nemira zapaljene brojne javne zgrade i da je situacija, uprkos dolasku stotina francuskih žandarma koji su stigli kao pojačanje lokalnoj policiji, još uvek "daleko od povratka u mirno stanje".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske je objavilo da su žandarmi pokrenuli veliku operaciju vraćanje kontrole nad 60 kilometara dugim putem koji povezuje Numeu sa tamošnjim aerodromom.

Nemiri su izbili tokom protekle nedelje nakon što su poslanici francuskog parlamenta izglasali ustavne promene koje će omogućiti većem broju državljana Francuske da glasaju na lokalnim izborima u Novoj Kaledoniji, što je lokalno domorodačko stanovništvo ocenilo kao smanjivanje njihovog političkog uticaja.

Vlasti arhipelaga su navele da je juče u sukobima stradala i šesta osoba, a dve su ranjene prilikom razmene vatre na improvizovanom kontrolnom punktu na severu Nove Kaledonije.

Nova Kaledonija
foto: AP/Kevin S Vineys

Navodi se da je prethodno ubijeno troje pripadnika lokalnog naroda Kanak, kao i dvoje policajaca.

Do sada je uhapšeno više od 200 ljudi, nakon što je 1.000 pripadnika dodatnih policijskih snaga stiglo iz Francuske kao podrška za 1.700 lokalnih bezbednjaka.

Britanski medijski servis navodi da se na snimcima iz Nove Kaledinije vide izgoreli automobili, improvizovani kontrolni punktovi koji blokiraju put, kao i velike gužve ispred tamošnjih supermarketa pošto ljudi u panici žele da se snabdeju namirnicama.

Vlasti arhipelaga su proglasile vanredno stanje koje obuhvata policijski čas tokom noći i zabranu okupljanja, prodaje alkohola i nošenje oružja.

Lagard je u izjavi za francusku BFMTV kazala da je poslednjih par noći bilo nešto mirnije, ali da se situacija i dalje ne popravlja tokom dana.

- Baš naprotiv, uprkos svim pozivima na mir - rekla je ona.

Nova Kaledonija
foto: AP/Nicolas Job

Gradonačelnica Numee je navela da je "nemoguće" proceniti razmere štete koja je do sada pričinjena, ali je kazala da su među zgradama koje su izgorele i upravni objekti, biblioteke i škole.

- Da li možemo da kažemo da se nalazimo u opkoljenom gradu? Da, mislim da možemo to da kažemo. Ovo je takvo razaranje - rekla je Lagard i dodala da je bezbednosnim snagama "potrebno dati malo vremena" kako bi uspostavile kontrolu nad situacijom.

Lokalno stanovništvo čuje kako odjekuju pucnji iz vatrenog oružja i "ogromne eksplozije" za koje se veruje da su izazvane gasom koji eksplodira u zapaljenim zgradama.

Elen (42) kazala je za AFP da se sa komšijama smenjuje u čuvanju improvizovane barikade.

- Tokom noći čujemo pucnjavu i eksplozije - rekla je ona.

Nova Kaledonija
foto: AP/Nicolas Job

Pošto je međunarodni aerodrom u Numei zatvoren iz bezbednosnih razloga, francuska agencija procenjuje da je oko 3.200 turista i drugih putnika ostalo zarobljeni na arhipelagu.

Oni koji su prinuđeni da ostanu u Novoj Kaledoniji kažu da moraju da štede hranu dok čekaju da budu izbavljeni.

Nova Kaledonija
foto: AP/Nicolas Job

Australijanka Džoan Elijas se nalazi u rizortu u Numeni sa suprugom i četvoro dece ui rekla je da im je poručeno da napune kadu vodom za slučaj da dođe do njenog nestanka.

- Deca su definitivno gladna zato što nemamo baš neki izbor šta bismo im dali da jedu. Ne znamo koliko ćemo još da budemo ovde - kazala je Elijas.

Diplomatske tenzije izmeđzu Francuske i Azerbejdžana

Zbog nemira u Novoj Kaledoniji obnovljene su i diplomatske tenzije između Francuske i Azerbejdžana, koje su porasle prošle godine kada je Baku uspostavio kontrolu nad teritorijom Nagorno-Karabaha, na kojoj su Jermeni činili većinu iako se ona nalazi unutar Azerbejdžana. Jerevan je u tom dugom sporu imao podršku Pariza, a francuska vladina agencija Vižinum, koja nadzire strano digitalno mešanja, objavila je da je uočila "ogromne i koordinisane" onlajn kampanje koje podstiču tvrdnje da su francuski policajci ubili demomstrante u Novoj Kalednoji koji se zalažu za nezavisnost.

Do sada tri referenduma o nezavisnosti

U Novoj Kaledoniji do sada su održana tri referenduma o nezavisnosti tog arhipelaga od Francuske. BBC navodi da je na prva dva tanka većina odlučila da ta prekookeanska teritorija ostane pod kontrolom Pariza, a treće izjašnjavanje su bojkotovale lokalne stranke koje se zalažu za nezavisnost. One su se odlučile na bojkot nakon što su francuske vlasti odbile da odlože referendum tokom pandemije koronavirusa.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track