ZVEZDA JE ŠAMPION ABA LIGE! Crveno-beli ŠOKIRALI Partizan u gostima i stigli do TITULE!
Foto: Petar Aleksić

aba liga

ZVEZDA JE ŠAMPION ABA LIGE! Crveno-beli ŠOKIRALI Partizan u gostima i stigli do TITULE!

Košarka -

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan u gostima u trećem meču finalne serije ABA lige rezultatom 82:76 i na taj način stigli su do titule u regionalnom takmičenju.

Crvena zvezda bolje je otvorila utakmicu i veoma brzo stigla je do plus osam (4:12), ali Partizan odgovara posle tajm-auta Željka Obradovića. Vodila se rovovska bitka do kraja prve četvrtine koja je završena rezultatom 18:20 uz odličnu rolu Alekse Avramovića u samom finišu ove deonice.

Druga četvrtina donela je novu rovovsku borbu, a crveno-beli su se bolje snašli. Igralo se u serijama, ali tokom čitavog prvog poluvremena Partizan nije uspeo da povede. U nekoliko navrata crno-beli su stizali do izjednačenja, ali je Zvezda nekako uvek pronalazila način da odgovori, pa se na poluvreme otišlo uz rezultat 38:42 za gostujuću ekipu. Najbolji pojedinci posle prvih 20 minuta igre bili su Aleksa Avramović i Rokas Gedraitis sa po devet poena.

Partizan, Crvena Zevzda
foto: Petar Aleksić

Partizan je uspeo da se vrati u meč u trećoj četvrtini i tek u 23. minutu stigao je do prve prednosti posle trojke Alekse Avramovića. Tada se "zakuvalo", došlo je i do kraćeg prekida meča, ali je Zvezda uspela da odbije napad Partizana i da zadrži prednost, te na poslednju pauzu ode sa plus sedam.

Nije izgledala dobro ekipa Partizana na ovom meču, osetio se izostanak Džejmsa Nanelija, a četa Janisa Sferopulosa znala je da iskoristi svaku šansu koju im je protivnik dao. U jednom trenutku poslednje četvrtine bilo je i plus deset za Zvezdu, crno-beli su uspeli da se vrate, usledila je neizvesna i veoma nervozna završnica u kojoj se gost bolje snašao, stigao do brejka i titule!

Partizan, Crvena Zevzda
foto: Petar Aleksić

Najefikasniji pojedinac u pobedničkoj ekipi bili su Luka Mitrović i Rokas Gedraitis sa po 12 poena (Mitrović imao i osam skokova i tri asistencije), dok je Jago dodao 11. Sa druge strane, bolji od ostalih bio je Aleksa Avramović sa 17 poena, a uz njega je dvocifren bio još samo Danilo Anđušić sa četiri poena manje.

Sva dešavanja pre, za vreme i posle utakmice mogli ste pratiti putem lajv-bloga na portalu Kurir.rs.

UŽIVO PRENOS:

Partizan - Crvena zvezda 76:82 (18:20, 20:22, 14:17, 24:23)

Sudije: Uroš Nikolić, Milan Nedović, Josip Radojković

ČETVRTA ČETVRTINA:

Crvena zvezda šokirala je Partizan i osvojila titulu u ABA ligi!

40. minut - Novi katastrofalan napad Partizana posle kog Kevin Panter pravi peti prekršaj. Bolomboj je iskoristio jedno bacanje i Zvezda je opet na plus šest. Aleksa Avramović pogađa trojku i vraća nadu Partizanu. Jago je promašio trojku, a Teodosić poslao Smita na liniju penala. Smit pogađa samo jedno bacanje, da bi na liniju penala išao i Nedović koji je pogodio dva od dva.

39. minut - Tajm-aut Željka Obradovića. Aleksa Avramović pogodio je dva slobodna bacanja i vratio Partizan na minus pet.

38. minut - Panter je promašio trojku, a Trifunović faulirao Nedovića. On koristi samo jedno i crveno-beli su na plus pet - 70:75. Još jedan loš napad Partizana koji ne koristi Kevin Panter. Džoel Bolomboj je fauliran i pogodio je jedno bacanje, ali je Gedraitis uhvatio loptu u napadu. Jago je fauliran i on je otišao na liniju penala. Brazilac je pogodio jedno bacanje i Zvezda je na plus sedam i blizu je titule.

37. minut - Alen Smailagić zakucava i vraća crno-bele na minus četiri!

1 / 7 Foto: Petar Aleksić

36. minut - Tek što su se crno-beli vratili, Miloš Teodosić je pogodio trojku, a zatim je Dejan Davidovac iznudio faul. Usledio je tajm-aut, a Davidovac je posle toga pogodio samo jedno.

35. minut - Smailagić pravi četvrti faul i šalje Jaga na liniju penala. Brazilac koristi oba bacanja i Zvezda je opet na plus četiri. Anđušić pogađa uz faul! Partizan je opet na minus dva!

34. minut - Gledamo veliku borbu i pravu dramu u Areni. Trenutno je 62:68 za Crvenu zvezdu. Danilo Anđušić iznudio je tri slobodna bacanja i sve ih je iskoristio. Partizan je opet u igri.

33. minut - Bruno Kaboklo pravi peti faul, a Partizan brani napad. Mateuš Ponitka pogađa za dva i crno-beli su na minus pet.

32. minut - Trej Tompkins uzvraća trojkom, a Ponitka pravi faul u napadu. Partizan srlja iz greške u grešku! Branko Lazić pogađa jedno bacanje i Zvezda prvi put ima dvocifrenu prednost - trenutno je plus deset! Trifunović uzvraća trojkom i ostavlja nadu crno-belima.

31. minut - Luka Mitrović pogađa iz ofanzivnog skoka i Zvezda je na plus devet. Ipak, Mateuš Ponitka pogađa važnu trojku i vraća Partizan u igru.

TREĆA ČETVRTINA:

Grobari su napravili transparent u kom su udarili po Milošu Teodosiću, otac Luke Dončića došao je u Arenu, a direktor Zvezde zaradio je isključenje.

30. minut - Jago dos Santos pogađa trojku, a zatim Partizan ne koristi napad. Na kraju, Crvena zvezda odlazi na poslednju pauzu sa sedam poena prednosti

29. minut - Kevin Panter pravi svoj treći faul i šalje Džoela Bolomboja na liniju penala. Bolomboj je pogodio oba bacanja, ali je Ledej uzvratio i ubacio koš uz faul, ali je promašio sa penala. Trenutno je 50:54. Davidovac potom vraća Zvezdu na plus šest, a Gilespi pravi svoj peti faul i šalje Anđušića na liniju penala. On koristi oba bacanja i Partizan je opet na minus četiri.

28. minut - Doužer pogađa dva bacanja i vraća Partizan na minus četiri.

27. minut - Posle više od tri minuta poeni za Partizan. Smailagić smanjuje na 46:52.

26. minut - Magična asistencija Teodosića i Mitrović vodi Zvezdu na plus osam.

25. minut - Nekoliko vezanih napada bez koša na obe strane prekinuo je Luka Mitrović i Zvezda ponovo ide na plus tri. Jago dos Santos pogađa trojku i Zvezda ide na plus šest.

Kraći prekid u Areni, ali je utakmica brzo nastavljena. Navodno je jedna flaša ubačena u teren.

24. minut - Zvezda je uzvratila, a na terenu se "zakuvalo" kada je Davidovac napravio grub faul nad Panterom.

1 / 5 Foto: Petar Aleksić

23. minut - Partizan je prvi put poveo tek u 23. minutu ove utakmice i to trojkom Alekse Avramovića!

22. minut - Bruno Kaboklo napravio je treći faul i Partizan se nalazi u novom problemu. Partizan je pojačao odbranu, ali i dalje se muči da povede.

21. minut - Partizan je promašio prvi napad u drugom poluvremenu, ali je i Zvezda uzvratila istom merom. Posle dva promašena napada Kevin Panter pogađa trojku i smanjuje na 41:42.

DRUGA ČETVRTINA:

20. minut - Posle tajm-auta Željka Obradovića Smit pogađa uz faul i vraća Partizan u igru. Ipak, Rokas Gedraitis uzvraća trojkom i vraća Zvezdu na plus šest, ali Kaboklo vraća na crno-bele na minus četiri. Prvo poluvreme završeno je rezultatom 38:42. Najefikasniji igrači posle prvih 20 minuta su Aleksa Avramović i Rokas Gedraitis koji su postigli po devet poena.

19. minut - Zvezda sa linije penala stiže na plus četiri, a Kaboklo maši zicer za Partizan. Novi faul crno-belih i Davidovac pogađa bacanja za plus šest.

18. minut - Aleksa Avramović donosi novo izjednačenje Partizanu, Janis Sferopulos reaguje tajm-autom. Luka Mitrović donosi novu prednost Crvenoj zvezdi.

17. minut - Džoel Bolomboj pogađa težak šut za plus četiri, a zatim dobija treću ličnu grešku. Pi Džej Doužer pogađa oba bacanja za 29:31. U narednom napadu Mitrović pogađa uz faul Kabokla, ali promašuje dodatno bacanje.

1 / 10 Foto: Petar Aleksić

16. minut - Serija loših napada sa obe strane završena je faulom Gilespija u napadu. Aleksa Avramović je u sledećem napadu iznudio faul i sa linije penala vratio Partizan na minus dva.

15. minut - Trojka Miloša Teodosića i to preko Alena Smailagića, a zatim i izgubljena lopta Partizana.

14. minut - Odlična rola Fredija Gilespija koji je stigao do novog skoka u napadu. Ipak, Kaboklo je ukrao loptu, a Smit pogodio za 25:26.

13. minut - Čekao je Danilo Anđušić i dočekao da pogodi tešku trojku preko Gilespija! Ne dozvoljavaju crno-beli Zvezdi da se odlepi. Janis Sferopulos zatražio je tajm-aut. Posle tajm-auta Gilespi pogađa za 23:26.

12. minut - Gilespi pogađa posle skoka u napadu i Zvezda ide na plus četiri.

11. minut - Smailagić koristi asistenciju Avramovića i donosi izjednačenje Partizanu. Trej Tompkins pogađa dva bacanja i Zvezda ponovo vodi.

PRVA ČETVRTINA:

Navijači Partizana vređali su i Milana Gurovića tokom meča u beogradskoj Areni.

10. minut - Još jedna trojka za Partizan, Aleksa Avramović pogodio je na asistenciju Smailagića za 16:20. Luka Mitrović završio je na liniji penala u sledećem napadu i promašio je oba bacanja. Pogodio je Avramović za 18:20 i postavio konačan rezultat prve četvrtine.

8. minut - Alen Smailagić pogađa dva slobodna bacanja i Partizan ponovo smanjuje na pet razlike. Uzvraća Gedraitis i Zvezda ima plus sedam ponovo, a Smailagić je dobio tehničku pošto je prigovorio jednom od sudija. Na isteku osmog minuta Anđušić pogađa dva bacanja i smanjuje na 13:18.

1 / 6 Foto: Petar Aleksić

7. minut - Nesportski faul Frenka Kaminskog nad Lukom Mitrovićem koji pogađa oba bacanja i Zvezda dolazi do poena posle više od dva minuta. Laki poeni za Rokasa Gedraitisa i Zvezda vodi 9:16.

6. minut - Oba tima su pojačala odbrane, ali je Kevin Panter napravio drugu ličnu grešku i kapiten Partizana je u problemu. Umesto njega ušao je Aleksa Avramović.

5. minut - Zek Ledej prekida seriju Zvezde i iz reketa smanjuje na 6:12. Odličan napad Partizana, Kaminski je uposlio Ponitku koji je pogodio otvorenu trojku za 9:12.

4. minut - Trenutno se u beogradskoj Areni nalazi 20.026 navijača. Ipak, crno-beli kao da su u grču, te iz napada u napad pronalaze sve gora rešenja i ne pogađaju. Sa druge strane, Nedović pogađa trojku za plus osam! Željko Obradović reagovao je tajm-autom.

Partizan, Crvena zvezda
foto: Petar Aleksić

3. minut - Jago dos Santos pogađa za 4:9.

2. minut - Davidovac pogađa za 2:5, Kaminski ne uspeva da uzvrati, a Nemanja Nedović sa penala donosi plus pet Crvenoj zvezdi. U narednom napadu Panter smanjuje na 4:7.

1. minut - Utakmica je počela poenima Branka Lazića uz faul i vođstvom Zvezde od 0:3. Ipak, Pi Džej Doužer uzvraća i odmah je 2:3.

Crvena zvezda, Partizan
foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

20.30 - Utakmica je počela. Uoči starta održan je minut ćutanja za preminulog Milivoja Karalejića.

Partizan, Crvena Zevzda
foto: Petar Aleksić

UOČI MEČA:

Evo i atmosfere uoči samog početka meča:

Grobari su vređali suprugu Miloša Teodosića, Jelisavetu Orašanin.

Igrači Zvezde dočekani su "na nož".

Umesto Stefana Lazarevića na terenu će se naći Dalibor Ilić.

Na tribinama beogradske Arene nalazi se i sin Dejana Milojevića, Nikola.

Željko Obradović neće računati na Džejmsa Nanelija na ovoj utakmici.

Navijači Partizana priredili su vreo doček Nemanji Nedoviću.

Košarkaši oba tima izašli su na zagrevanje. Mere obezbeđenja u Areni su veoma visoke.

1 / 13 Foto: Petar Aleksić

Džejms Naneli stigao je u beogradsku Arenu.

Crvena zvezda se oglasila još jednim saopštenjem pred treći meč ove serije.

Da li će se bar posle trećeg meča finalne serije ABA lige između Partizana i Crvene zvezde pričati o košarci?

Treći meč finalne serije ABA lige imao je burnu uvertiru. Treninge dve ekipe prekinuo je veliki incident koji je šokirao čitavu Srbiju i u kom su se potukli Džejms Naneli i Stefan Lazarević.

Posle tuče krenula su i saopštenja, pa su se oglasili ABA liga, Tužilaštvo, Crvena zvezda i Partizan:

Naneli i Lazarević na kraju su završili u policiji gde su davali iskaze.

Trener Partizana Željko Obradović istakao je kako zna zbog čega je njegov tim izgubio prva dva meča protiv Crvene zvezde:

- Poprilično je jasno zbog čega smo izgubili prethodne dve utakmice, nije velika filozofija, mislim da je svima jasno. Potrebno je da se pripremimo, uz maksimalno poštovanje prema protivniku i da prođe sve u fer i sportskoj atmosferi. Da se priča isključivo o košarci. Pozivam ovom prilikom navijače da nas podrže i bodre kao što su to radili cele godine, i opet ponavljam, da sve bude u fer i sportskoj atmosferi - rekao je Obradović, dok je Džejms Naneli dodao:

- Pozdrav za sve sjajne navijače Partizana. Znate da nam predstoji veoma važna utakmica u nedelju, potrebno nam je da budete glasni, da navijate i budete nam podrška. Ali molim vas, nemojte da bacate bilo šta na teren. Kad smo igrali u Pioniru protiv Crvene zvezde, ništa nije bilo bačeno na teren, utakmica je bila čista, a bolji rival je odneo pobedu. Sad kad dolaze u našu kuću, moramo pokazati jednako poštovanje prema njima. Nemojte ništa bacati na teren, pustite nas da odigramo dobru utakmicu i neka se pitanje pobednika odluči na terenu.

Trener Crvene zvezde, Janis Sferopulos, bio je jasan pred treći meč večitih rivala:

- Treća utakmica za obe ekipe.Sada igramo na terenu našeg protivnika i rivala. Ono što je osnovno i od čega sve kreće je da moramo da budemo izuzetno fokusirani i da se držimo našeg plana igre - rekao je Sferopulos, a na njegove reči nadovezao se kapiten Branko Lazić:

- Očekuje nas teška i zahtevna utakmica. Igra se u Beogradskoj Areni, to je teren koji na je dobro poznat i već smo odigrali dve utakmice nominalno kao gosti na početku sezone. Nema tajni, moramo da odigramo jako čvrsto uz puno koncentracije i da se pridržavamo plana i sprovedemo ga na terenu.

Crvena zvezda slavila je u prva dva večita derbija finalne serije ABA lige i pobedama u hali Pionir (85:82 i 80:73) stigla je do prednosti od 2-0.

Ova dva meča obeležila je velika drama i puno tenzija, a Partizan se žalio na suđenje u prvoj utakmici. Sada će crno-beli morati da slave kako bi zadržali šanse da osvoje titulu u ABA ligi.

Partizan je favorit kada su kladionice u pitanju i kvota na crno-bele trenutno je 1,31 dok je na trijumf Zvezde kvota 3,80.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:18

KK Crvena zvezda, KK Partizan, Delije, Pionir, večiti derbi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track