TURSKI AMBASADOR U BEČU: Borba protiv džihadista počinje u Austriji i Evropi, ne u Turskoj!
Foto: Profimedia

Vraća loptu

TURSKI AMBASADOR U BEČU: Borba protiv džihadista počinje u Austriji i Evropi, ne u Turskoj!

Austrija -
Džihadisti koji se priključuju Islamskoj državi se osećaju izopšteni od društva. Da imaju pravu perspektivu ne bi bilo nikakvog razloga za odlazak u Siriju, kaže Hasan Gegis

BEČ - Turski ambasador u Austriji Hasan Gegis naglasio je da borba protiv džihadista počinje u Evropi, pre svega razmenom informacija o osumnjičenima, i ukazao da turske vlasti imaju spisak od 10.000 osumnjičenih lica.

Saradnja evropskih vlasti i Turske u borbi protiv džihadista postaje bolja, naglasio je on u intervjuu austrijskom dnevniku "Oberesterajhiše nahrihten".

"Aktuelno imamo spisak sa 10.000 osumnjičenih lica. Pre mesec dana na spisku je bilo 7.000 imena", objasnio je Gegis i odbacio kritiku da Turska ne otežava džihadistima putovanje u Siriju.

Gegis je rekao da je Turska sprečila putovanje 1.000 ljudi, ali dodaje da besprekorna kontrola tursko-sirijske granice duge 910 kilometara nije moguća.

Uz to, naveo je ambasador, prošle godine je u Tursku ušlo 37 miliona turista.

"Niko ne može od nas očekivati da ćemo uz svaku osobu koja uđe u zemlju staviti po jednog policajca. Ne možemo svakog pratiti u stopu. To je nemoguće", naglasio je Gegis, dodajući da su Turskoj potrebne informacije o osumnjičenima, a te informacije, kako je podvukao, moraju doći od evropskih partnera.

"Borba protiv Islamske države počinje već ovde, u Austriji i u drugim evropskim zemljama", podvukao je Gegis.

Prema njegovim rečima, džihadisti koji se priključuju Islamskoj državi se osećaju izopšteni od društva.

"Da imaju pravu perspektivu ne bi bilo nikakvog razloga za odlazak u Siriju. Treba im dati osećaj da su deo društva", smatra turski diplomata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track