KAZAHSTAN NE VERUJE U SMRT ALIJEVA: Optužili Austrijance da su poturili lažni leš!
Foto: Reuter

Teške optužbe na račun Beča

KAZAHSTAN NE VERUJE U SMRT ALIJEVA: Optužili Austrijance da su poturili lažni leš!

Austrija -
Portparolka ministra Katarina Holcinger je u izjavi agenciji APA negirala da je tada bilo reči o tome da je Austrija "poturila" lažni leš

BEČ - Dok advokati bivšeg ambasadora Kazahstana u Austriji Rakata Alijeva tvrde da Alijev nije izvršio samoubistvo u zatvorskoj ćeliji već da je ubijen, kazahstanske diplomate ne veruju u njegovu smrt i traže potvrdu o tome.

Kazahstanske diplomate su prilikom sastanka sa ministrom pravosuđa Austrije Volfgangom Brandšteterom (Wolfgang Brandstetter) izrazile sumnju da je Alijev mrtav. Zvanični Kazahstan tvrdi da je austrijsko pravosuđe "poturilo" lažni leš i da se Alijev nalazi u bekstvu, piše austrijski nedeljnik "Falter."

Inače Kazahstan je godinama od Austrije tražio izručenje Alijeva, koji je, u svojoj domovini, u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva dva bankara. Alijev je uhapšen u Austriji 2014. a umro je 25. februara u austrijskom zatvoru, čekajući početak suđenja.

Alijev je negirao bilo kakvu umešanost u ubistvo, tvrdeći da optužba ima veze sa njegovim razlazom sa bivšim tastom, predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim.

Ministarstvo pravosuđa Austrije potvrdilo je sastanak ministra sa ambasadorom Kazhstana Kairatom Saribajom prošle nedelje ali portparolka ministra Katarina Holcinger je u izjavi agenciji APA negirala da je tada bilo reči o tome da je Austrija "poturila" lažni leš.

Ambasador, kako je dodala, je samo zamolio za potvrdu smrti Alijeva, kako bi se u njegovoj zemlji mogli obustaviti postupci protiv njega.

Međutim advokat Alijeva Manfred Ajnedter je optužio ambasadu Kazahstava u Beču da širi glasine i lažnom lešu i ponudila navodno austrijskim vlastima pomoć u istrazi. Advokati Alijeva u javnost su izneli u više navrata tvrdnje da je njihov klijent žrtva ubistva.

Prema informacijama sakupljenim tokom dosadašnje istrage, iz bečkog zatvora Jozafštadt (Josefstadt) naglašavaju da od 17:19 od kada je zatvorena Alijeva ćelija, pa do 7:26 sutradan kada je pronađen mrtav, niko nije ulazio u njegovu ćeliju.

Tokom noći u kojoj je, kako se tvrdi, Alijev izvršio samoubistvo za nadgledanje su bila zadužena tri zatvorska čuvara. U unutrašnjost ćelije,u kojoj se nije nalazila nijedna nadzorna kamera, čuvari su mogli da zavire jedino kroz otvor na vratima namenjen za dostavu hrane.

"Čak ni otvor za dostavljanje hrane nije bio nijednom otvaran“, izjavila je juče za agenciju APA Helene Pigl, Jozefštadta. Prema informacijama iz sistema za nadgledanje otvaranja i zatvoranja vrata u ćeliju Rakata Alijeva niko nije ulazio niti je iz nje izlazio punih 14 sati.

Poslednji put vrata njegove ćelije otvorena su u 17:18 časova da bi mu bili dostavljeni lekovi. Tačno 31 sekundu kasnije ćelija je ponovo zatvorena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track