AUSTRIJANCI LJUTI NA CIPARASA: Miterlener kritikuje grčkog premijera zbog posete Moskvi
Foto: Reuters

Poseta pod lupom

AUSTRIJANCI LJUTI NA CIPARASA: Miterlener kritikuje grčkog premijera zbog posete Moskvi

Austrija -
Gledam veoma kritički na posetu, jer se ne radi o poseti zabave radi ili informativnom putovanju, podvukao je Miterlerner u izjavi novinarima

BEČ - Poseta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Moskvi izazvala je burne reakcije čelnika austrisjke vlade, a vicekancelar Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner) ukazao je da je veoma opasno "poigravati se solidarnošću i zajedničkim stavom“ u vezi sankcija.

On je, posle današnje sednice vlade, kazao da veoma kritički gleda na posetu Ciprasa Moskvi, dok je kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) objasnio da je odlučujuće da Grčka obavi "domaće zadatke“.

"Gledam veoma kritički na posetu, jer se ne radi o poseti zabave radi ili informativnom putovanju“, podvukao je Miterlerner u izjavi novinarima.

Rajnhold Miterlener
Rajnhold Miterlener

On je ukazao na sankcije EU prema Rusiji i dodao da „poigravanje sa tom zemljom, znači poigravanje sa solidarnošću i zajedničkim stavom“, što je veoma problematično i trebalo bi smesta biti prekinuto.

Kancelar Fajman zastupa manje kritički stav naglasivši da putovanje u Moskvu ne znači odmah ublažavanje zajedničkog stava EU.

On je izrazio uverenje da Cipras zna da mora da obavi svoje zadatke, dodavši da Grčka ne može to da izbegne.Grčka, kako je naglasio, treba sada da preda predloge i to je odlučujuće za pouzdanost evrozone.

Prethodno je ministar finansija Hans-Jerg Šeling kazao da postupak Ciprasa "nije mnogo pametan“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track