NAJTEŽA IZBEGLIČKA KRIZA: I Austrija traži vanrednu pomoć!
Foto: Al

STIŽE SVE VIŠE MIGRANATA

NAJTEŽA IZBEGLIČKA KRIZA: I Austrija traži vanrednu pomoć!

Austrija -
U oktobru će biti održana konferencija na visokom nivou, vezana za dolazak sve većeg broja migranata preko Zapadnog Balkana u Mađarsku i Srednju Evropu

BRISEL) - Evropski komesar za migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos smatra da je svet suočen sa najtežom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata i najavljuje da će u oktobru biti održana konferencija na visokom nivou, vezana za dolazak sve većeg broja migranata preko Zapadnog Balkana u Mađarsku i Srednju Evropu.

Prema njegovim rečima, i Austrija je zatražila vanrednu pomoć do kraja meseca, radi prijema migranata. Ali, ne može samo novac da reši problem. Radi se o izazovu koji bi trebalo sagledati iz svih uglova, ocenio je Avramopulos, navodeći kao jedan od ključnih elemenata jačanje saradnje sa zemljama porekla i tranzita migranata.

Avramopulos je, posle nedavnog sastanka u Briselu sa predsednikom Evropske komisije Žank Klod Junkerom, izneo podatak da je prošlog meseca u Mađarsku stiglo 35.000 ljudi, čime se ta zemlja pridružila Italiji i Grčkoj, kao članicama Evropske unije, najdirektnije pogođenim ovom krizom.

Mađarska je u petak dostavila zvanični zahtev da joj Evropska komisija uputi osam miliona evra, kao vanrednu pomoć za prijem izbeglica, rekao je Avramopulos. On je izjavio da je prošlog meseca u Grčku stiglo gotovo 50.000 izbeglica, u odnosu na oko od 6.000 iz jula prošle godine. Avramopulos je odao priznanje Atini na naporima koje ulaže, ali je ocenio da se ne radi o grčkom problemu, već evropskom.

Protekle nedelje je Evropska komisija odobrila programe za Grčku vredne 474 miliona evra i radi na zahtevu Atine za gotovo tri miliona evra hitne pomoći za prijem migranata na egejska ostrva, rekao je Avramopulos. On je pozdravio angažovanje Atine na izradi plana o premeštanju u druge članice EU 16.000 ljudi kojima je potrebna međunarodna zaštita. Zajedno ćemo se suočiti sa izazovima, iskazujući solidarnost i preuzimajući odgovornost, izjavio je Avramopulos.

Avramopulos je najavio da će u novembru u La Valeti biti održan sastanak sa ključnim afričkim zemljama i međunarodnim organizacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track