PACKE ZA AUSTRIJU: Nehumani tretman izbeglica, deca prepuštena sama sebi!
Foto: Printscreen Heute.at/Einsatzdoku

IZVEŠTAJ AMNESTI INTERNEŠENEL

PACKE ZA AUSTRIJU: Nehumani tretman izbeglica, deca prepuštena sama sebi!

Austrija -
Generalni sekretar AI Hajnc Pacelt rekao je na konferenciji za štampu u Beču da je "ljut" zbog stanja u prihvatnom centru u Trajskirhenu

BEČ - Amnesti internešenel (AI), čiji su predstavnici nedavno posetili prihvatni centar za azilante u gradu Trajskirhenu, kritikovao je danas nehumani tretman izbeglica i pozvao austrijske pokrajinske guvernere da preuzmu odgovornost za smeštaj azilanata.

AI je konstatovao da u prihvatnom centru vlada delom nehumano ponašanje. Posebno AI ističe situaciju maloletnika bez roditelja, koji su potpuno prepušteni sami sebi. Generalni sekretar AI Hajnc Pacelt rekao je na konferenciji za štampu u Beču da je "ljut" zbog stanja u Trajskirhenu i apelovao je na austrijsku vladu i guvernere pokrajina da preuzmu svoju odgovornost u vezi smeštaja azilanata. On je najavio da će AI uskoro ponovo posetiti prihvatni centar Trajskirhen, koji je prenatrpan.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da su konstatacije AI bile očekivane, jer je situacija teška, i da se radi o "vanrednoj situaciji". Broj podnosioca molbi za dobijanje azila je poslednjih meseci drastično porastao, i čak se utrostručio u poređenju sa prošlom godinom, a model brige o azilantim nije mogao da reaguje na taj trend, konstatuje Ministarstvo u saopštenju. Savezna država je uspevala da pokrije veću potrebu za smeštajem, dok pokrajine nisu ispunjavale svoje kvote, kritikuje se u saopštenju, dodajući da su mogućnosti savezne države iscrpljenje što je dovelo do te vanredne situacije u Trajskirhenu.

"Ne treba nam sada polarizacija i nadmetanje u opisivanju lošeg stanje", poručila je ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner.

Ona je istakla da je ionako svakom jasno da je aktuelna situacija neodrživa i da su potrebna rešenja za izbeglice. Istovremeno je ukazala da su postepeno, od posete predstavnika AI, već preduzeti koraci za poboljšanje stanja, te je više stotina azilanata smešteno u druge smeštaje. Održivo rešenje, kako je konstatovala, moguće je samo na nivou cele države i evropskom nivou.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track