NE ZABORAVLJAJU ZEMLJAKE U DIJASPORI: Knjige na poklon bibliotekama Srba u Austriji!
Foto: Kurir Štampano

JOŠ JEDNA AKCIJA

NE ZABORAVLJAJU ZEMLJAKE U DIJASPORI: Knjige na poklon bibliotekama Srba u Austriji!

Austrija -
Ovaj projekat je od velike važnosti za sve naše ljude i organizacije izvan matice, naročito u Beču, u kome živi veliki broj Srba, rekao je predsednik SPKD Prosvjeta Srđan Mijalković

BEČ - Ove godine bibliotekama Srba koji žive izvan matice biće poklonjeno 2.000 knjiga 98 izdavača, u vrednosti od oko 1,5 miliona dinara, a dostavljanje darovanih publikacija počelo je juče, otpremanjem prve pošiljke knjiga biblioteci Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Austrija u Beču.

Darovanje knjiga biće realizovano zahvaljujući projektu koji finansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, a realizuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije uz podršku Narodne biblioteke Srbije. Prilikom predaje knjiga pomoćnik direktora Uprave za saradnju s dijasporom Rastko Janković izjavio da je veoma važno što je, zahvaljujući zalaganju u poslednje dve godine, uspostavljen sistem rada koji će trajno osigurati uslove za unapređenje saradnje sa bibliotekama za Srbe izvan matice.

Zahvaljujući se predstavnicima Uprave, Ambasade Srbije u Beču, UIKS-a Srbije, Narodne biblioteke Srbije, predsednik SPKD Prosvjeta Srđan Mijalković je izjavio da je ovaj projekat od velike važnosti za sve naše ljude i organizacije izvan matice, naročito u Beču, u kome živi veliki broj Srba.

Generalni sekretar UIKS-a Vuk Vukićević istakao je da će knjige biti poklonjene bibliotekama Srba u Bosni i Hercegovini (u Sarajevu, Mostaru i Višegradu), Crnoj Gori (Nikšić), Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka i Knin), Mađarskoj (Budimpešta), Makedoniji (Skoplje), Rumuniji (Temišvar), Sloveniji (Ljubljana), Austriji (Beč i Linc), Kanadi (Edmonton i Lejkšor), SAD (Belmont) i Švedskoj (Geteborg). Prema njegovim rečima, Uprava će darovati izdanja domaće književnosti i poezije, knjige posvećene srpskoj kulturi, umetnosti, istoriji i geografiji, knjige i udžbenike za učenje srpskog jezika i izdanja za decu i mlade.

Ciljevi ovih projekata su očuvanje srpskog jezika, pisma i kulturnog identiteta Srba u regionu i dijaspori, i jačanje njihovih veza sa maticom. Ovo je drugi put da se uspešno realizuju ove aktivnosti koje je i 2013. godine prvi put iniciralo i realizovalo UIKS, uz finansijsku podršku Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i uz značajnu operativno-tehničku pomoć Narodne biblioteke Srbije, kada je poklonjeno 1500 knjiga vrednosti od oko milion dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track