SUDE MRTVOM ČOVEKU: Počinje proces Alijevu, bivšem zetu predsednika Kazahstana!
Foto: Reuter

bečki sud

SUDE MRTVOM ČOVEKU: Počinje proces Alijevu, bivšem zetu predsednika Kazahstana!

Austrija -
Iako je u februaru bivši ambasador Kazahstana Rahat Alijev (52) nađen mrtav u svojoj ćeliji njemu počinje suđenje za otmicu i ubistvo

BEČ - Danas je u Beču počelo suđenje Rahatu Alijevu (52), bivšem zetu kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva, i nekadašnjem ambasadoru Kazahstana u Austriji, iako je on pronađen krajem februara mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u Beču.

Njemu se sudi za organizovanje otmice i ubistva dvojice kazahstanskih bankara. Alijev (1962-2015) je prethodno u Kazahstanu imao mnoge funkcije i nagomilao veliko bogatstvo. Bio je šef finansijske policije Kazahstana, zamenik šefa državne bezbednosti, ambasador u Austriji i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju i zamenik ministra spoljnih poslova. Bogatstvo je zgrnuo u bankarstvu, na preradi nafte, telekomunikacijama, medijima i u prodaji poljoprivrednih sirovina.

On je osumnjičen da je u februaru 2007. organizovao otmicu Aliveja Žoldasa Timralijeva i Ajbara Kasenova, visokih menadžera u kazahstanskoj Nurbanci. Njihova tela su pronađena četiri godine kasnije, sa kesama navučenim preko glave. Pre nego što su zadavljeni oni su mučeni, naterani da potpišu ostavke na rukovodeća mesta u banci i da se se odreknu nekih paketa deonica i vlasničkog udela u jednoj velikoj poslovnoj zgradi.

Alijev je nedugo po nestanku dvojice bankara sklonjen na ambasadorsko mesto u Austriji, ali je ipak, par meseci kasnije, u maju 2007, na zahtev udovica ubijenih bankara pokrenuta istraga protiv njega. Mesec dana kasnije se njegova supruga Dariga Nuzurbajeva razvela od njega. Alijev je kako ga ne bi izručili Kazahstanu zatražio azil u Austriji. Dobijao je tako na vremenu, ali se obruč sužavao.

Kazahstanski sud ga je, u odsutnosti, osudio na 40 godina zatvora, zbog kidnapiranja i ubistva, ali i za državnu izdaju. Alijeva to nije mnogo ometalo. U međuvremenu je oženio Elmaru Šornazovu, austrijsku državljanku i putovao po Evropi, iako je protiv njega, u Austriji, Nemačkoj i na Malti, vođena istraga zbog privrednih prestupa i prevara.

Austrija mu je konačno oduzela pasoš 2013., a u junu 2014. Alijev je uhapšen na bečkom aerodromu, po sletanju u Austriju. Prebačen je u istražni zatvor, gde se obesio ovog februara. U samoubistvo ne veruju njegova udovica i advokati, ali za sada nije pronađen nikakav dokaz da je ubijen.

Sud započinje proces, a osim mrtvom Alijevu sudi se i Alnuru Musajevu (61), nekadašnje šefu kazahstanske državne bezbednosti i Vadimu Košljaku (42), koji je bio jedan od telohranitelja predsednika Kazahstana, a kasnije lični aistent Alijeva.

Musajev i Košljak su optuženi sa saučesništvo u ubistvu dvojice kazahstanskih bankara. Oni poriču da su povezani sa otmicom i ubistvima. Sud je pozvao više od 60 svedoka, od kojih će većina doputovati iz Kazahstana, a neki svedočiti putem video bima.

Bivša ljubavnica Anastazija Novikov poginula pod sumnjivim okolnostima!

Ni Alijev, niti iko drugi, nije optužen za ubistvo Anastazije Novikove (1980-2004), čiji slučaj se takođe povezuje sa Alijevim i osvetljava njegov karakter. Novikova, kazahstanska lepotica ruskog porekla, prethodno tv-voditeljica, preselila se bila u Beč početkom prošle decenije,prateći Alijeva, kada je 2002. bio prvi put postavljen za ambasadora u Austriji. Nakon što je zatrudnela (najverovatnije sa Alijevom*1) udata je, formalno, za jednog zaposlenog ambasade Kazahstana u Austriji, koji je bio rođak Alijeva. Preseljena je zatim u Libanon, gde je rodila kćerku. Novikova je u 2004. Bejrutu izgubila život, nakon pada sa prozora pod nerazjašnjenim okolnostima. Telo joj je prebačeno u Kazahstan i tajno sahranjeno. Grob joj je pronađen 2007, u vreme kada je pokrenuta istraga protiv Alijeva i njegovih pomagača, koji su sudelovali i u prebacivanju leša Novikove, možda i u njenoj pogibiji. Međutim, dosad niko nije optužen za njenu smrt. Još uvek se ne zna gde joj je kćerkica Luiza. Rođak Alijeva, za kojeg je Novikova bila (formalno) udata, poginuo je 2005. u saobraćajnoj nesreći u Beču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track