PRVO SUĐENJE ZA DŽIHAD U AUSTRIJI: Čečen optužen da se borio na strani ISIL u Siriji!
Foto: Reuter

Proces traje jedan dan

PRVO SUĐENJE ZA DŽIHAD U AUSTRIJI: Čečen optužen da se borio na strani ISIL u Siriji!

Austrija -
Državno tužilaštvo kaže da ima dokaze da je optuženi bio u Siriji, tamo prošao vojnu obuku i borio se na strani terorističkog ISIL

KREMS - U Kremsu u Donjoj Austrij danas počinje prvo suđenje za učešće u džihadu. Austrija je imala radikalne islamiste kojima je sudila, ali zbog pozivanja na teror preko interneta, raspirivanja mržnje i zločinačke ideologije. Međutim, na suđenju u Kremsu Austrija po prvi put na odgovornost poziva nekog osumnjičenog da se borio za terorističku organizaciju "Islamska država" (ISIL).

Sudi se tridesetogodišnjem Čečenu sa ruskim državljanstvom, koji je uhapšen krajem avgusta 2014. u donjeaustrijskom Hajdenrajhštajnu. On je prethodno podneo zahtev za azil u Austriji, a optužen je da se u međuvremenu borio u Siriji.

U Kremsu su od juče vidljive veoma pojačane mere bezbednosti. Policija sa poluatomatskimn puškama obezbeđuje sudsku zgradu, a danas je zabranjeno parkiranje oko suda.

Državno tužilaštvo kaže da ima dokaze da je optuženi bio u Siriji, tamo prošao vojnu obuku i borio se na strani ISIL. Advokat optuženog Vofgang Blašic (Wolfgang Blaschitz) ne negira da je njegov štićenik bio u Siriji, ali ne da bi se borio.

"On je iz Čečenije došao u Siriju da bi se bavio čistim dobrotvornim aktivnostima", kaže Blašic.

Jendo je sigurno, optuženi neće priznati krivicu. Ako sud odluči da je kriv, može dobiti od jedne do deset godina zatvora. Planirano je da suđenje traje samo jedan dan.

U Austriji danas protestuju sudije i tužioci, a ovaj sudski proces je jedna od retkih koji će biti održan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track